Exploze na severovýchodě Pákistánu zabila nejméně 10 lidí

Islámábád - Nejméně 10 lidí zemřelo při explozi na severovýchodě Pákistánu. Nálož vybuchla při pohřbu šíitského duchovního ve městě Dera. Oznámila to místní policie, která teď příčiny útoku vyšetřuje. Dalších 40 lidí bylo zraněno a převezeno do nemocnice, v jejím okolí na hranici kmenového území Jižní Vazíristán poté vypukly přestřelky.

„Nesli jsme rakev na hřbitov, zpívali jsme žalmy, když se najednou ozvala exploze,“ popsal incident jeden z účastníků pohřbu duchovního, kterého nad ránem zastřelili sunnitští ozbrojenci. Podle policie zatím není zřejmé, zda výbuch způsobila ukrytá nálož, granát nebo sebevražedný atentátník.

Rozzuření účastníci pohřbu poté vyrabovali několik obchodů a podpalovali auta, v okolí nemocnice, kam byli převezeni zranění, se ozývala střelba. Policie použila proti davu slzný plyn, aby obnovila pořádek.

Na většině území Pákistánu nevznikají mezi šíity, kteří tvoří asi 20 procent populace, a sunnity žádné konflikty. Na kmenových územích na severozápadě země, kde působí ozbrojenci afghánského hnutí Taliban a teroristické sítě al-Káida, kteří vyznávají radikální verzi sunnitského islámu, je ale sektářské násilí poměrně běžné. Boje mezi stoupenci obou větví islámu si zde vyžádaly za poslední roky tisíce obětí.