Sníh, náledí a vítr zasáhly střed Evropy, potrápily hlavně řidiče

Vídeň/Berlín/Řím/Praha - Zima o sobě dala v Evropě letos poprvé pořádně vědět. Sněžení a náledí působilo problémy především na silnicích a dálnicích v Rakousku, v Německu, ve Švýcarsku i v České republice. Jih Evropy, hlavně Itálie a Řecko, se zase potýkal se silnou vichřicí.

Dálnice a silnice na mnoha místech kvůli sněžení zablokovaly dopravní nehody a nepojízdné kamiony. Obrovský chaos panoval kvůli zácpám například na dálničním okruhu okolo saských Drážďan, téměř neprůjezdná byla v noci na dnešek kvůli nehodě nákladního automobilu západně od Vídně i nejfrekventovanější rakouská dálnice A1. Provoz se kvůli havárii dnes na půl hodiny zastavil i na české dálnici D1 ve směru na Brno.

Na německých a rakouských silnicích zemřelo při dopravních nehodách šest lidí, další dvě osoby zabila vichřice v Itálii.

Silný vítr a rozbouřené moře sužují především jih Apeninského poloostrova, ale vichřice trápila i zbytek země - strhávala střechy a vyvrátila mnoho stromů, které mnohde popadaly na silnice. Na některých místech byly přerušeny dodávky elektřiny a narušena byla i letecká doprava.

Na Sardinii dosahoval vítr rychlosti 100 kilometrů v hodině. U Palerma je moře rozbouřené tak, že vlny dosahují až desetimetrové výšky. Vlnobití poškodilo četné lodi v palermském přístavu, který musel být uzavřen. Od světa je zcela odříznuto Liparské (Eolské) souostroví severně od Sicílie, kam dnes rovněž bylo přerušeno trajektové spojení stejně jako na ostrovy Lampedusa a Pantelleria na jihu.

Podobné problémy zažilo i Švýcarsko. Tam vichřice provázející noční sněhovou bouři vyvrátila na mnoha místech stromy, které vážně narušily dopravu nejen na silnicích, ale i na železnici. Na vrcholcích Alp se rychlost větru blížila 200 kilometrům za hodinu a prudce se zvýšilo nebezpečí lavin.

Náhlé ochlazení a sněžení ale narušilo dopravu například také v Bulharsku. Podle místních médií se kvůli řidičům, kteří vyjeli ven s letními pneumatikami a uvízli v závějích, ucpal hlavní dálniční tah mezi Sofií a Plovdivem. Problémy byly také na dálnici směřující do Řecka. Právě tam bylo dnes kvůli silnému větru přerušeno trajektové spojení na všechny ostrovy v Egejském moři.