Astronauti zahájili třetí výstup do vesmíru

Mys Canaveral (USA) - Dva astronauti z amerického raketoplánu Endeavour vystoupili dnes večer potřetí do volného prostoru, aby zde pokračovali v opravě natáčecího systému jednoho ze tří solárních panelů Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Během sedmihodinové práce Heidemarie Stefanyshynová-Piperová a Steven Bowen vadný systém umístěný na pravém boku stanice vyčistí, promaže a vymění některé díly.

Národní úřad pro vesmír a letectví (NASA) doufá, že oprava zařízení bude v průběhu v pořadí již třetího a nejsložitějšího výstupu této dvojice astronautů do vesmíru definitivně ukončena. V pondělí na astronauty čeká poslední, čtvrtý výstup, během něhož musejí opravit dvojitý otočný kloub solárního panelu na jiné části ISS.

NASA však vedle závady na natáčecím zařízení solárního panelu dělají těžkou hlavu i technické problémy s novým systémem čištění vody. Ten má pro budoucí provoz stanice velký význam, protože má recyklací kapalných odpadů, a to včetně moči, pomoci se zajištěním dostatku pitné vody pro posádku ISS. Fungování čisticího systému se prý během čtvrtka a pátku dvakrát zastavilo. Kosmonauti ale doufají, že porucha nebude závažná a systém se jim podaří znovu zprovoznit.

Raketoplán Endeavour, který zakotvil u ISS minulou neděli, dopravil na stanici sedm astronautů a 14,5 tuny vybavení, včetně dvou nových komor pro spaní, toalety, stroje na cvičení a ledničky.

Vylepšování zařízení ISS je přípravou stanice na stálou šestičlennou posádku. Ta by mohla stanici obývat již v červnu příštího roku. V současnosti se na ISS střídají skupiny tří kosmonautů.