Bush se naposledy v prezidentské funkci sešel se svým ruským protějškem

Lima - Americký prezident George Bush se v sobotu v peruánské metropoli naposledy ve svém funkčním období sešel se svým ruským protějškem Dimitrijem Medveděvem. Řekl mu, že se vždycky snažil o srdečné a upřímné vztahy s Ruskem, i když s ním často hluboce nesouhlasil. Oba politici se sešli na okraj zasedání Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC).

„Je to pro mne zajímavý moment, protože jsem měl dost schůzek s Dimitrijem a Vladimirem Putinem,“ prohlásil Bush. „Byly otázky, v nichž jsme se shodli, ale byly i takové, v nichž jsme se neshodli. Snažil jsem se o srdečné vztahy, takže, když jsme potřebovali pracovat společně, dokázali jsme to, a když jsme se neshodli, byli jsme s to tak učinit způsobem, který respektoval obě naše země,“ řekl Bush.

Medveděv s Bushem se navíc domluvili, že se budou scházet i poté, až Bush z Bílého domu odejde. „V zásadě i přes existenci témat, v nichž se silně neshodujeme, jsme pracovali dobře a budeme v této práci pokračovat,“ řekl Medveděv.

Shoda na Íránu. A dál?

Podle slov ministra zahraničí Sergeje Lavrova panuje mezi oběma zeměmi shoda v tom smyslu, že budou prakticky přistupovat k řešení takových otázek, které jsou důležité pro obě země a pro celý svět. Lavrov vyjádřil naději, že Rusko bude moci pokračovat v praktické spolupráci s nově zvoleným prezidentem Barackem Obamou, který Bushe vystřídá 20. ledna.

Bílý dům upřesnil, že Bush s Medveděvem se zvláště shodli na kooperaci v otázce Íránu. „Mluvili o nezbytnosti pro obě země pokračovat společně v práci, pokud jde o Írán, a potvrdili, že je důležité, aby tato spolupráce pokračovala s novou administrativou Baracka Obamy,“ řekla mluvčí Bílého domu Dana Perinová. Výměnu názorů mezi Bushem a Medveděvem pak označila za „srdečnou, ale poctivou a přímou“.

Především rozšíření NATO až ke hranicím Ruska, srpnový ruský vpád do Gruzie a plány na zřízení prvků amerického protiraketového systému v Polsku a České republice jsou témata v mezinárodních vztazích, v nichž Rusko a Spojené státy stojí tvrdě proti sobě.