Díky umělé duhovce vidí chlapec opět barevně

New York - Sedmiletý chlapec, jemuž američtí lékaři při operaci vsadili do oka umělou duhovku, prý již začal lépe rozeznávat barvy. Hoch trpí od narození vzácnou oční poruchou bránící vývinu duhovky. Pokud následná léčba dopadne přesně podle představ chirurgů, provedou prý brzy operaci i na chlapcově druhém oku.

Oftalmologové z kliniky v americkém Cincinnati implantovali malému Nathanielovi oční náhradu, vyrobenou na zakázku v Německu podle fotografie očí chlapcovy matky, již ve čtvrtek. „Vidím červenou, modrou, žlutou, oranžovou i zelenou a bílou barvu,“ potěšil chlapec lékaře při pooperačním vyšetření.

Duhovka je barevnou částí oka kontrolující množství světla, které se do oka dostává. Bez ní zůstává panenka široce otevřená a do očnice tak vstupuje světla příliš mnoho. Jasné barvy proto způsobovaly Nathanielovi bolest a hoch měl i problémy se zaostřováním zraku. Před operací také nedokázal barvy vždy správně rozeznávat. Místo panenky obvykle obklopené kruhem modré či černé barvy byla v jeho oku viditelná pouze velká, černá zornice.