Kanadskou oblohu ozářil meteorit

Ottawa - Velká ohnivá koule rozzářila ve čtvrtek večerní oblohu nad západní Kanadou. Meteorit mohl podle odborníků vážit až 10 tun. Světelný úkaz pozorovali lidé až do vzdálenosti 700 kilometrů. Policie kvůli neobvyklému světlu přijala stovky vyděšených telefonátů. Astronomové se shodují, že takovýto úkaz je možné vidět jednou nebo dvakrát za život.

Nejprve bylo vidět malé světlo a do několika vteřin se objevila záře, jako by se právě rozednívalo. Odborníci úkaz přirovnávají ke svitu žárovky o výkonu miliardy wattů. Nebe nad západní Kanadou meteorit pročísl kolem půl šesté večer. „Najednou se to objevilo na obloze a bylo to stále větší a větší. Hrálo to barvami, modrou, žlutou,“ popsal svědek světelného úkazu.

Meteorit mohl podle expertů vážit jednu nebo až deset tun a mít velikost kancelářské židle nebo i psacího stolu. „Tohle je úlomek meteoritu, který dopadl na Zemi v roce 1960. Našli jsme ho poté, co lidé pozorovali ohnivou kouli podobnou té včerejší,“ řekl kanadský astronom.

Meteorit se při průletu atmosférou rozpadl na stovky menších. Ty mohly dopadnout někde v provincii Saskatchewan u hranic se sousední Albertou. Astronomové, ale i nadšenci po úlomcích pátrají. Pokud vůbec dopadly na zemi, nezpůsobily pravděpodobně žádné škody.