Rusko popírá, že střílelo na gruzínského a polského prezidenta

Lima/Tbilisi - Za zjevnou provokaci označil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov obvinění, že ruští vojáci střežící kontrolní stanoviště na gruzínském území poblíž hranic se separatistickou Jižní Osetií stříleli v neděli na automobilový konvoj s gruzínským a polským prezidentem.

„Je to zjevná provokace,“ prohlásil v peruánské metropoli Limě šéf ruské diplomacie, který doprovází prezidenta Dmitrije Medveděva na cestě po Latinské Americe. „Není to poprvé, co to udělali. Organizují provokace a pak z nich viní ruskou stranu.“ Lavrov z incidentu neobvinil Tbilisi, ale popřel jakoukoliv odpovědnost Rusů na střelbě. „Ani z ruské, ani z jihoosetské strany nikdo nestřílel,“ prohlásil.

Na automobilový konvoj s gruzínským a polským prezidentem vystřelili v neděli neznámí útočníci. Konvoj se poté vrátil do hlavního města Gruzie, Tbilisi. Při incidentu nebyl nikdo zraněn.

Podle očitého svědka z konvoje, jehož citovala agentura Reuters, mohou za incident jihoosetské složky, které střílely do vzduchu. Gruzínský prezident Michail Saakašvili zase z incidentu obvinil ruské vojáky střežící kontrolní stanoviště.

„Nečekal jsem, že Rusové začnou střílet. Realitou je, že jednáme s nevyzpytatelnými lidmi. Nebyli rádi, že vidí našeho hosta, ani že vidí mě,“ řekl na společné tiskové konference s Lechem Kaczyńským Saakašvili.

Rusy označil za viníky také polský prezident, který byl v Gruzii jako oficiální host vlády při oslavách pátého výročí růžové revoluce, která vynesla k moci právě Saakašviliho.