Složení nového rakouského kabinetu - Plassnikovou nahradí Spindelegger

Vídeň - Dvě nejsilnější rakouské politické strany se dva měsíce po volbách dohodly na vládní koalici. Zemi budou vládnout sociální demokraté (SPÖ) spolu s lidovci (ÖVP). Politici dolaďují podrobnosti smlouvy o velké koalici. Dnes byl zveřejněn jmenný seznam ministrů a ministryň. V kabinetu bude chybět dosavadní ministryně zahraničí Plassniková, kterou nahradí dosavadní místopředseda dolní komory parlamentu Michael Spindelegger. Lidovecký předseda Josef Pröll bude zastávat funkci ministra financí.

Už před zveřejněním jmenného seznamu nových ministrů bylo jasné, že ve složení vlády dojde k velkým změnám. Z funkce chtěla odejít dosavadní ministryně zahraničí Ursula Plassniková. Ta už včera oznámila, že ve vládě končí. Zareagovala tak na neúspěch lidovců, kterým se v rámci jednání o koaliční smlouvě nepodařilo přesvědčit sociální demokracii, že by se v případě schvalování nové ústavní smlouvy Evropské unie rozhodně nemělo konat referendum.

Pröll bude kromě vicekancléře i ministrem financí

Spekulovalo se, že úřad po Plassnikové převezme nějaký lidovec. V úvahu připadal i předseda ÖVP Josef Pröll, nakonec ovšem křeslo ministra zahraničí získal Michael Spindelegger. Lidovecký předseda a budoucí vicekancléř se stal ministrem financí.

Designovaný předseda ÖVP Pröll si vymínil, že nová vláda složí přísahu až příští týden. Ještě předtím se totiž v pátek uskuteční mimořádný sjezd lidovců, který ho má potvrdit ve funkci a na němž bude projednána i koaliční dohoda.

Po osmi letech se ministrem sociálních věcí za SPÖ stává znovu šéf odborové ústřední ÖGB, tentokrát Rudolf Hundstorfer. Ministrem obrany zůstává Norbert Darabos (SPÖ).

Lidovci dnes kromě Spindeleggera rozhodli též o jmenování soudkyně Claudie Bandionové-Ortnerové, známé z procesu s manažery zkrachované banky BAWAG, ministryní spravedlnosti, Nikolause Berlakoviche ministrem zemědělství a Reinholda Mitterlehnera ministrem hospodářství.

Nová vláda bude v otázce Temelína mírnější 

Koaliční dohoda obsahuje i krátkou zmínku o jaderné elektrárně Temelín. Před dvěma roky sociální demokraté a lidovci požadovali úplné odstavení elektrárny. Teď je ovšem text o mnoho mírnější. Rakousko bude podle dokumentu požadovat pouze dialog s Českem o bezpečnosti elektrárny. 

„Je to pád na kolena, rezignace na ofenzivní politiku. Mrzí mě to, rakouská veřejnost čekala víc, určitě se to neobejde bez hlasitých protestů,“ myslí si Eva Glawischnigová, předsedkyně rakouských zelených.   

Předseda SPÖ Werner Faymann, budoucí rakouský kancléř, v neděli zdůraznil, že nová vláda je na rozdíl od té předchozí odhodlána pracovat v týmovém duchu, s intenzivním nasazením a v těsné součinnosti obou koaličních stran. Jejím hlavním cílem bude odvrátit negativní dopady světové finanční a hospodářské krize. Na to bylo dohodnuto věnovat více než pět miliard eur dodatečných výdajů ze státního rozpočtu.

Kdo je kdo v nové rakouské vládě

Werner FAYMANN (SPÖ)

Je to nový rakouský kancléř. V lednu 2007 si jej za ministra dopravy vybral do svého kabinetu kancléř Alfred Gusenbauer (SPÖ). Nespokojenost straníků vedla letos v červnu k tomu, že Gusenbauer byl nucen odejít z čela sociální demokracie a na uvolněné předsednické křeslo usedl právě Faymann.   

Josef PRÖLL (ÖVP)

Stane se vicekancléřem a ministrem financí. V únoru 2003 byl jmenován ministrem zemědělství, lesnictví a životního prostředí, tento post si udržel i v dalších vládách. Po neúspěchu Rakouské lidové strany (ÖVP) v letošních předčasných volbách si lidovci navíc Prölla zvolili do čela strany namísto Wilhelma Molterera.    

Michael SPINDELEGGER (ÖVP)

Je to dosavadní místopředseda dolní komory rakouského parlamentu a dlouholetý mluvčí rakouských lidovců. V nové vládě bude ministrem zahraničí. Poslancem za ÖVP je již 15 let, s drobnou přestávkou v letech 1995 až 1996, kdy zasedal v Evropském parlamentu. Místopředsedou Národní rady, dolní parlamentní komory, byl zvolen poprvé v říjnu 2006 a po letošních zářijových volbách byl do této funkce zvolen znovu.    

Norbert DARABOS (SPÖ)

V lednu 2007 získal v rakouské vládě funkci ministra obrany a bude jím i nyní. V minulosti proslul nejen coby ministr, ale i jako úspěšný volební stratég. Z funkce spolkového jednatele SPÖ vedl kampaně prezidenta Heinze Fischera i Alfreda Gusenbauera.