NATO: Americký protiraketový deštník posílí bezpečnost v Evropě

Brusel - Podle Severoatlantické aliance přispěje vznik amerického protiraketového deštníku ve střední Evropě k posílení bezpečnosti. Toto stanovisko z bukurešťského summitu dnes znovu zopakoval mluvčí NATO James Appathurai. Podle něj nyní aliance uvažuje, jak protiraketový systém USA začlenit do svého obranného systému.

Na summitu v Bukurešti se aliance na nejvyšší úrovni i s Francií shodla, že protiraketový projekt USA bude představovat podstatný přínos k ochraně spojenců před balistickými raketami dlouhého doletu. „Tuto pozici spojenci v NATO nezměnili,“ ujistil dnes mluvčí.

Narážel tak nepřímo na nedávné výroky francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který před deseti dny po setkání s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem v Nice naopak prohlásil, že zvažovaná základna pro bezpečnost v Evropě nic nepřináší.   

Appathurai dnes také zdůraznil, že debaty NATO s USA, ČR a Polskem budou pokračovat: „Protože mohou hrát významnou roli v zajištění ochrany Evropy, protože mohou být považovány za možnou součást obranné raketové architektury pro celé NATO.“ Současné plánovaní aliance v oblasti protiraketové obrany je pak prý založeno právě na tomto základě, tedy na existenci plánů na základnu v ČR a Polsku a pokroku v jednání o vybudování této základny.    

Zda bude možné propojit americký obranný systém s tím aliančním, by se mělo ukázat na nadcházejícím summitu, který by se měl uskutečnit v dubnu a kterého se zúčastní také nový americký prezident Barack Obama. Podle mluvčího už NATO na takové variantě pracuje.

Mluvčí NATO dnes také okomentoval záměr Moskvy rozmístit v případě vzniku protiraketového systému ve střední Evropě své rakety u Kalinigradu: „Debaty o zacílení jakéhokoli spojence NATO raketami nejsou vítané. Takovéto dny jsou už dlouho za námi. Je to jazyk studené války, který nepotřebujeme.“