Obamovým ministrem financí bude Timothy Geithner

New York - Ministrem financí v nové vládě Baracka Obamy se podle očekávání stane Timothy Geithner a předsedou Národní ekonomické rady Lawrence Summers. Budoucí americký prezident jména svých nejbližších ekonomických spolupracovníků oznámil dnes v Chicagu. Jde o Obamův první výrazný krok, jímž naznačuje, jak hodlá postupovat při řešení současné hluboké finanční krize. Na úvahy o Geithnerově jmenování do čela problematického resortu financí už v pátek reagovaly americké akciové trhy zklidněním a růstem, který podle prvních náznaků pokračuje i dnes.

Geithner se jako dosavadní šéf Federální rezervní banky v New Yorku podílel spolu se současným ministrem financí Henrym Paulsonem a šéfem centrální banky Benem Bernankem na určování strategie v boji s finanční krizí. Nyní sedmačtyřicetiletý ekonom byl náměstkem ministra financí ve vládě zatím posledního demokratického prezidenta Billa Clintona.

S Lawrencem Summersem, který v Clintonově administrativě působil jako ministr financí, má údajně Obama ještě další plány. Podle tisku ho hodlá jmenovat do vedení centrální banky s tím, že by se mohl stát jejím předsedou. Bernankemu končí mandát na počátku roku 2010.

Do čela Rady ekonomických poradců Bílého domu Obama nominuje Christinu Romerovou, profesorku Kalifornské univerzity. Nová vláda v čele s ním se ujme moci 20. ledna.