V Dubaji se pokračuje ve výstavbě letovisek - krize nekrize

Dubaj - Spojené arabské emiráty se snaží odolávat globální finanční krizi a pokračují ve výstavbě luxusních letovisek. Země prožívá ekonomický boom, staví se tu projekty za miliardy dolarů. Bohatství z ropného průmyslu a vysoká životní úroveň sem lákají turisty, z nichž se tu řada usadí natrvalo.

Minulý týden developeři v Dubaji uspořádali velkolepé otevření nového námořního letoviska za půldruhé miliardy dolarů, které stojí na umělém ostrově ve tvaru palmy. K ostrovu navíc míří slavná britská loď Queen Elizabeth 2, z níž se stane luxusní hotel.

„Proč bychom nemohli předstihnout New York a stát se nejvýznamnějším finančním centrem na světě? Proč bychom nemohli být v kultuře lepší než Itálie? Vždyť už k tomu míříme a já věřím, že toho dosáhneme,“ říká podnikatel Sultan Saúd Kásamí.

Analytikové ale varují, že probíhající boom může být pouhou bublinou, která snadno splaskne. Dubajskou burzu potíže na světových trzích silně zasáhly. Ceny nemovitostí klesly od letošního září o čtyři procenta. To je největší propad od roku 2002, odkdy mohou v emirátech investovat také cizinci.

Umělý ostrov v Dubaji
Zdroj: ČT24