Somálští piráti unesli jemenskou loď, sami o jednu přišli

Nairobi - Indická válečná loď zničila v Adenském zálivu plavidlo somálských pirátů, kteří ale unesli další nákladní loď, tentokrát jemenskou Adinu. Podle jemenského ministerstva obrany byla loď unesena zhruba před týdnem. Na palubě plavidla, které mělo 20. listopadu s pěti sty tunami oceli zakotvit u jemenského ostrova Sokotra, je posádka tří Somálců, dvou Jemenců a dvou Panamců. Jemenské bezpečností zdroje uvedly, že piráti za propuštění lodě požadují dva miliony dolarů a že jsou v kontaktu s jemenskými úřady.

Od začátku roku piráti zajali čtyři desítky plavidel. Necelou polovinu stále zadržují, včetně obřího saúdskoarabského tankeru Sirius Star s ropou za 100 milionů dolarů. Jeden z pirátů na tankeru, který si říká Daybad, v pondělí stanici BBC řekl, že únosci zatím s majiteli tankeru o výkupném nevyjednávali. To vyvrací dřívější zprávy agentur, podle nichž piráti požadují výkupné 25 milionů dolarů, podle některých zdrojů 15 milionů dolarů. Podle Daybada jsou s piráty v kontaktu jen takzvaní prostředníci, kterým se nedá důvěřovat. Daybad uvedl, že až začnou piráti s majiteli tankeru vyjednávat, řeknou si o „běžnou výši výkupného“. Požadavky pirátů blíže neupřesnil.

V oblasti hlídkují už desítky plavidel Severoatlantické aliance, Ruska, USA, Indie, Jižní Koreje, Francie, Španělska a Dánska. Mezinárodní asociace nezávislých majitelů tankerů je žádá, aby úplně zablokovala somálské pobřeží. Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer myšlenku blokády odmítl, Severoatlantická aliance nicméně uvažuje o dlouhodobějším nasazení v boji proti pirátům.