Kuvajtská vláda podala demisi

Kuvajt - Kuvajtská vláda předala emírovi demisi poté, co demonstrativně odešla z dnešního zasedání parlamentu kvůli sporu o kontroverzní návštěvu íránského duchovního v zemi. Tento krok bude znamenat další odklad klíčových hospodářských reforem a může vést k rozpuštění parlamentu. Bez přítomnosti vládních představitelů, kteří jsou zároveň poslanci, nemůže parlament rozhodnout o žádosti, aby byla na pořad jednání zařazena interpelace premiéra šajcha Násira Muhammada Ahmada Sabaha ohledně návštěvy íránského šíitského duchovního, obviňovaného z urážky sunnitských muslimů.

Jestliže emír Sabah Ahmad Džábir Sabah jednokomorové Národní shromáždění rozpustí, bude to letos už podruhé. Minulé předčasné volby se v Kuvajtu konaly teprve v květnu a stály za nimi rovněž rozpory mezi vládou a parlamentem. Podruhé se letos voleb zúčastnily i ženy, které získaly aktivní i pasivní volební právo v roce 2005.

Kuvajt je konstituční monarchií. Má 3,4 milionu obyvatel, z nichž pouze třetina jsou rodilí Kuvajťané, zbytek tvoří přistěhovalci a zahraniční dělníci, kteří nemají volební právo. Politické strany jsou sice zakázány, ale tolerují se různá hnutí a skupiny. Nejvyšší moc má v rukou emír, který může vydávat i vetovat zákony. Poslanci mohou jeho rozhodnutí změnit, jestliže ho přehlasují dvoutřetinovou většinou.