V Británii bude nový zákon chránit před nucenými sňatky

Londýn - V Anglii, Walesu a Severním Irsku dnes vstoupil v platnost zákon na ochranu před nucenými sňatky. Trestem za nucení jiné osoby k uzavření manželství budou až dva roky vězení. Britská vláda každoročně vyšetřuje tři stovky případů nucených sňatků a sedmdesátkrát ročně před nimi zachraňuje britské občany v zahraničí. Obětí jsou v drtivé většině dívky z rodin přistěhovalců z Pákistánu a Bangladéše.

Jak uvedl londýnský spolupracovník ČT Ivan Kytka, loni bylo v Británii oficiálně zaznamenáno 1500 případů, kdy se rodiče snažili násilím provdat dceru - většinou přímo do země, odkud pocházejí.

Vynucená manželství jsou sice v rozporu se zákony už dnes, nový zákon nicméně posílí prevenci a ochranu, vysvětluje Kytka. Také se rozšíří okruh osob, které se budou moci v této věci obrátit na soud. Ten pak v podezřelých případech může zakázat vycestovat z Británie. Zvyšuje se také trestní sazba pro organizátory vynucených sňatků na dva roky. Opozičním konzervativcům se ale zdá zákon příliš mírný, protože neumožňuje učinit takový sňatek neplatným. Prosazují, aby vynucené sňatky byly nelegální.