Irský ministr pro evropské záležitosti: Respektuji Klausovy názory na EU

Praha - Irský ministr pro evropské záležitosti Dick Roche v exkluzivním rozhovoru pro ČT uvedl, že vnímá pozitivně prohlášení prezidenta Klause, který svůj podpis pod Lisabonskou smlouvu podmínil tím, že by ji nejprve museli znovu schválit Irové. Doplnil však, že by se každá země měla v procesu ratifikace dokumentu rozhodovat samostatně.

„Viděl jsem část Klausova projevu před Ústavním soudem. Ale my v Irsku máme tradici, že nekomentujeme při návštěvě cizí země vnitropolitické dění. Je to vaše věc, ale samozřejmě se dotýká Evropy,“ začal nejprve irský ministr, pak si ale přece jen komentář neodpustil.

„Když se nás dotázali, jestli po odmítnutí v referendu chceme ratifikaci v ostatních členských zemích zastavit, tak jsme řekli NE. Je to věcí každé země, aby si udělala své rozhodnutí,“ pokračoval Roche. O výroku prezidenta Klause, že nepodepíše ratifikaci Lisabonské smlouvy, dokud dokument neodsouhlasí i Irové, Roche uvedl: „Četl bych to pozitivně, to znamená, že pokud Irové řeknou ano, nebude mít Klaus žádnou potíž s tím smlouvu podepsat.“

Ačkoli Roche většinu názorů s Klausem nesdílí, a to i proto, že za Irsko vyjednával vstup do EU, názory českého prezidenta respektuje: „Prezident Klaus je prezidentem České republiky a musí být respektován. Evropa sama o sobě je demokratickým procesem. Pokud netolerujete lidi, kteří mají jiné názory, potom byste takový proces ochuzovali. Není žádným velkým tajemstvím, že já a on nemusíme nutně sdílet hodně názorů na Evropu. Ale respektuji je.“

Irský ministr poté vyjádřil naději, že se v Irsku uskuteční nové referendum a jeho výsledek bude pozitivní. Podle Roche ovšem ještě není irský kabinet rozhodnut, zda a kdy druhé referendum vůbec uspořádá.