Brusel rozhodnutí Ústavního soudu o Lisabonské smlouvě hodnotí převážně pozitivně

Brusel - Reakce evropských poslanců na rozhodnutí Ústavního soudu České republiky, který dnes rozhodl, že Lisabonská smlouva není v rozporu s ústavou, jsou vesměs pozitivní. Evropská komise nicméně rozhodnutí zatím nechce komentovat, protože jde prý o vnitřní záležitost Česka, a navíc upozorňuje na to, že ratifikační proces v ČR dál pokračuje. Evropský parlament naopak rozhodnutí soudu velmi přivítal a zdůraznil důležitost co nejrychlejší ratifikace smlouvy z české strany.

Evropská komise nechtěla dnešní rozhodnutí komentovat. Její mluvčí Pia Hansenová řekla, že výkonný orgán bloku nemá ve zvyku reagovat na jednotlivé etapy ratifikačního procesu v členských zemích. „Neuděláme to ani nyní,“ uvedla. Zdůraznila, že rozhodnutí je na českém parlamentu.

Evropští poslanci krok českého Ústavního soudu přivítali a teď jsou plni očekávání, jak rychle se podaří v Česku dokument ratifikovat. Většina poslanců z Ústavního výboru EP by si přitom přála, aby se to stihlo do konce roku, ještě před začátkem českého předsednictví.

Unie: Češi by si měli s ratifikací pospíšit

Například britský poslanec v EP Andrew Duff si myslí, že české vládě by mohla chybět věrohodnost pro předsednickou roli v EU, pokud nebude schopna zajistit ratifikaci dokumentu doma. To si myslí i někteří analytici, kteří varují, že pokud by Česko smlouvu neratifikovalo do konce roku, mohly by pak kvůli tomu během předsednictví některé státy unie házet Česku klacky pod nohy.

Analytici: Pozdržení schválení dokumentu není problém

Podle odborníků by ale pozdržení ratifikace neměl být zas takový problém. Potíže by podle nich nevznikly ani tehdy, pokud by prezident Václav Klaus počkal s podpisem Lisabonské smlouvy až do chvíle, než o ní znovu rozhodnou Irové.

„Podobná situace je v Polsku, kde prezident zdržuje podpis po hladkém hlasování v parlamentu. Nezmění to mnohé. Od Václava Klause se to celkem očekává. Francouzské předsednictví usilovně pracuje s irskou vládou na zárukách, které by jí umožnily zopakovat referendum a přesvědčit voliče, aby na druhý pokus řekli ANO,“ říká Piotr Kaczyński z Centra pro evropská politická studia.

Jestli bude druhé referendum, nebo ne, má irský premiér Brian Cowen říct už na příštím summitu v prosinci. Spekuluje se, že jako datum druhého hlasování by mohl oznámit říjen 2009.

Hans-Gert Pöttering

„Soud překonal mrtvý bod v procesu ratifikace smlouvy v ČR.“

Dnešní rozhodnutí Ústavního soudu uvítal předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering. Soud podle něj překonal mrtvý bod v procesu ratifikace smlouvy v Česku. „Tento akt je velmi významný především s ohledem na skutečnost, že 1. ledna 2009 Česká republika převezme podle rotačního principu předsednictví Evropské unie. Evropský parlament v této souvislosti vyjadřuje naději, že nové předsednictví EU významně přispěje k pokroku ratifikačního procesu,“ sdělil Pöttering.

Ústavní soud ještě neřekl poslední slovo

Euroskeptický tábor v Evropském parlamentu naopak rozhodnutí Ústavního soudu kritizuje. Poslanci upozorňují na to, že Ústavní soud ještě v Česku neřekl poslední slovo. Je totiž možné, že se prezident, senátoři nebo poslanci znovu na soud obrátí s žádostí o přezkoumání jiné části dokumentu, který dosud soudci nehodnotili.

Evropská unie jako celek ovšem má velký zájem na tom, aby se ratifikační proces příliš dlouho nepozdržel. Kromě Česka se čeká také na vyjádření Irska, které má na prosincovém summitu EU oznámit, jak chce dál ve věci ratifikace Lisabonské smlouvy postupovat. Irové dokument zamítli v referendu.

Česko je jedinou zemí Evropské unie, jejíž zákonodárci se dosud k Lisabonské smlouvě nevyjádřili. V Polsku čeká text ještě na podpis prezidenta, Kaczyński přislíbil, že dokument podepíše ještě tento týden. V Německu se stejně jako u nás čeká na verdikt Ústavního soudu.

Rozhodnutí českého Ústavního soudu nezmění názor Irů

Rakouská ministryně zahraničí Ursula Plassniková rozsudek označila za důležitý krok na cestě k prosazení Lisabonské smlouvy obzvláště poté, co dokument minulý týden ratifikovalo Švédsko.

„Rozhodnutí českého ústavního soudu je skutečně velice zajímavé - poslední v dlouhé sérii pozitivních rozhodnutí, které se lisabonské smlouvy týkají,“ prohlásil irský ministr pro evropské záležitosti Roche v rozhovoru pro irskou rozhlasovou stanici Newstalk.

Zároveň však zdůraznil, že ani posun, ke kterému dnes v ČR došlo, zatím nejspíš nijak nezmění názor Irů, kteří letos Lisabonskou smlouvu v referendu odmítli.

Seznam států, které ratifikovaly Lisabonskou smlouvu
Zdroj: ČT24