Horní komora ruského parlamentu schválila prodloužení prezidentského mandátu

Moskva - Horní komora ruského parlamentu - Rada federace - dnes schválila prodloužení prezidentského mandátu ze čtyř na šest let a další změny v ústavě. K přijetí změn bylo zapotřebí nejméně 126 hlasů. Pro předlohy hlasovalo 144 senátorů, jediný byl proti. Poslanci ze Státní dumy schválili změny v ústavě už minulý pátek. Zapotřebí je ještě souhlas dvou třetin regionálních parlamentů, aby prezident Dmitrij Medveděv mohl nové znění podepsat. Ruská média předpokládají, že se tak stane do konce roku. Prodloužení mandátu se nemá týkat Medveděva, ale jeho nástupce. Podle kritiků Kremlu mají tyto změny otevřít premiérovi Vladimiru Putinovi cestu zpátky do nejvyššího úřadu.

Nyní předlohy putují k regionálním sněmům, odkud se po schválení opět vrátí k senátorům k definitivnímu potvrzení. Pak začne běžet sedmidenní lhůta k případnému napadení změn u ústavního soudu. Pokud se tak nestane, prezident bude moci změny podepsat.

Senátoři dnes také schválili prodloužení mandátu poslanců Státní dumy ze čtyř na pět let a zvýšení kontrolních pravomocí parlamentu vůči vládě, která má od nynějška každým rokem skládat účty před zákonodárci a odpovídat na jejich otázky. Tato změna se má týkat už stávajícího premiéra, zatímco prodloužení mandátu vstoupí v platnost až po volbách.

Média spekulují o scénáři, že po přijetí ústavních změn by mohl Medveděv odstoupit. Předčasné volby by Putin jako nejpopulárnější ruský politik zřejmě bez problémů vyhrál. V prezidentském úřadu by pak za nových podmínek mohl ve dvou obdobích setrvat celkem dvanáct let, Putinův mluvčí ale zatím tento scénář vylučuje. Řádné prezidentské volby se mají v Rusku konat v roce 2012, parlamentní o rok dříve.

Dmitrij Medvěděv a Vladimir Putin na vojenské přehlídce 9. května 2008
Zdroj: ČT24