„Britský Fritzl“ dostal u soudu doživotí

Sheffield - Doživotní žalář vyměřil soud v britském Sheffieldu muži, který přes pětadvacet let zneužíval své dcery. Před půl rokem odhalený případ je tak otřesný, že zákon kvůli ochraně obětí ani neumožňuje zveřejnit identitu odsouzeného.

Jeho tvář ani jméno veřejnost nezná. O tom, co páchal, mluví celá Británie. Přes čtvrt století se zločin dařil odsouzenému tajit. Šestapadesátiletý muž opakovaně znásilňoval své dvě dcery, devatenáctkrát s ním otěhotněly. Zbytek života stráví násilník za mřížemi. 

Oběti o svém trýzniteli vypověděly: „Díky tomu, že je ve vězení, víme, že už se nás nikdy nedotkne. Příkoří, které nám způsobil, se ale bude projevovat mnoho dalších let.“

Odsouzený tyran se postaral o znetvořený rodokmen. S manželkou měl kromě 2 dcer ještě syna. Dívky pak z incestu přivedly na svět 9 dětí. Sedm z nich žije, většina je ale vážně postižená. „Šel až na úplné dno nepředstavitelné zvrhlosti. Odmítl dokonce účast na jednání soudu, aby nemusel stanout svým obětem tváří v tvář,“ říká žalobce Ian Keates.

Co se v rodině děje, odhalili sociální pracovníci až letos v létě. Jedna z dívek se přitom už před deseti lety obrátila na linku bezpečí. Bála se ale, že přijde o děti a otec jí vyhrožoval zabitím. Taky se s dcerami schválně často stěhoval. Úřady teď vyšetřují hlavně to, jak je možné, že se mučiteli vše dařilo tak dlouho tutlat.

„Pokud je chyba v systému, pak musíme změnit systém,“ reagoval dnes na případ britský premiér Gordon Brown. Otřesená Británie hledá paralely v případu Rakušana Josefa Fritzla. Ten svoji dceru věznil ve sklepě 24 let a zplodil s ní sedm dětí.

Otec má s dcerami sedm dětí
Zdroj: ČT24