Raketoplán Endeavour ukončil misi na ISS a vrací se domů

Washington - Po dvanáctidenní misi ve vesmíru se dnes raketoplán Endeavour vydal na zpáteční cestu k Zemi. Vesmírné plavidlo se sedmi členy posádky na palubě se od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) odpoutalo přesně v 15:47. Přistání na Zemi je podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) naplánováno na neděli večer našeho času.

Kosmonauti uskutečnili během pobytu na ISS čtyři výstupy do volného prostoru, během nichž opravili a vyměnili porouchané přístroje stanice. Hlavním úkolem mise však bylo vesmírný komplex rozšířit a vybavit obytnou část ISS novým vybavením, což zahrnuje například druhou koupelnu, kuchyň, ložnici a zařízení, které recykluje vodu mimo jiné i z moči.

Všechna tato vylepšení mají za cíl připravit ISS na příchod početnější posádky. V současnosti zde žijí a pracují tři lidé, od příštího roku by se počet obyvatel stanice měl zdvojnásobit. Kapitán ISS Mike Fincke proto kosmonautům z raketoplánu Endeavour za „důkladné“ předělání jejich stávajícího domova srdečně poděkoval.