Thajská opozice unesla policistu, blokáda letišť potrvá ještě nejméně dva dny

Bangkok - Thajská protestující opozice dnes přinutila policejní zásahové jednotky ustoupit z pozic, jež policisté v pátek zaujali kolem mezinárodního letiště Suvarnabhumi. Jednoho policistu přitom demonstranti unesli a odvezli ho pryč. Zatím není zřejmé, jestli ho chtějí držet jako rukojmí. Sesazený expremiér Tchaksin Šinavatra na videu šířeném po internetu varoval thajskou armádu, že případný puč proti nynější vládě by neprošel hladce, ale způsobil by násilnosti v podobě odporu veřejnosti.

U letiště Suvarnabhumi stálo ráno zhruba 150 policistů proti 2000 stoupenců Lidového spojenectví pro demokracii (PAD), které se už šest měsíců snaží o svržení vlády. Když dav zintenzivnil své rojení proti policejnímu oddílu, policisté ustoupili kilometr od letiště, kde dostali další posily. Incident se obešel bez hromadného násilí.

Podle agentury AP odvolávající se na očité svědky však demonstranti zadrželi jednoho policistu, násilím jej přinutili nastoupit do auta a odvezli jej směrem k letišti. Zatím není zřejmé, co bylo smyslem této akce, nebo zda demonstranti chtějí držet policistu jako rukojmí.

PAD považuje vládu za zkorumpovaný režim spojený se sesazeným expremiérem Tchaksinem Šinavatrou. Zablokováním mezinárodního i vnitrostátního civilního letiště v Bangkoku tento týden v zemi uvízlo asi 30 tisíc turistů. V pátek je začala ze země odvážet letadla z vojenského letiště Utapao.

Varování před pučem

Šinavatra žijící v emigraci dnes ve videoblogu zveřejněném na internetu varoval thajskou armádu, že případný nový puč proti nynější vládě by už vojákům neprošel hladce, ale vyvolal by v zemi násilnosti. „Pokud by byl puč, následovaly by násilnosti. Nebyl by to snadný puč jako v minulosti, protože thajské obyvatelstvo prochází životní zkouškou,“ řekl v rozhovoru vedeném v Hongkongu s americkým novinářem Thomasem Cramptonem.

Šinavatra obvinil „některé představitele“ armády, že nerespektují výsledky voleb a demokracii. „Vojenští velitelé jsou jen státní zaměstnanci. Jejich mzdy hradí daňoví plátci. Mají proto zastávat zájmy většiny thajských občanů, a nikoli nějakých menšinových skupin,“ dodal.

Reagoval tak na postoj většiny nejvyšších velitelů, kteří sympatizují se stále násilnějšími demonstracemi opozice usilující o svržení vlády premiéra Somčaje Vongsavata. Tu demonstranti obviňují ze zkorumpovanosti.

EU žádá o uvolnění letiště

Také Evropská unie dnes vyzvala demonstranty, aby uvolnili mezinárodní letiště a umožnili tak „v klidu a neprodleně“ evakuovat desítky tisíc zahraničních turistů, kteří v zemi uvízli.

„Při všem respektu k právu demonstrovat a bez jakékoli snahy o zasahování do vnitřního politického dění v Thajsku, EU považuje nynější akce opozice za zcela nevhodné. Mimo jiné vážně poškozují obraz Thajska v zahraničí,“ cituje agentura AFP ze společného prohlášení velvyslanců členských zemí EU v Bangkoku.

„Vyzýváme demonstranty neprodleně a v klidu uvolnit letiště, aby se zabránilo významné konzulární krizi a jejím ekonomickým dopadům na Thajsko. Vyzýváme všechny strany v Thajsku přijmout opatření pro obnovu veřejného pořádku, respektování zákonů a demokratických institucí,“ dodává dokument.

Letiště Suvarnabhumi zůstane mimo provoz ještě nejméně dva dny

Hlavní mezinárodní letiště Suvarnabhumi v thajské metropoli Bangkok zůstane mimo provoz ještě nejméně 48 hodin, protože protivládní demonstranti odmítají zrušit jeho blokádu. Uzavřeno zůstává i vnitrostátní letiště Don Muang. Thajský vicepremiér Olarn Chaipravat na základě těchto skutečností oznámil, že evakuace desítek tisíc zahraničních turistů uvízlých v Thajsku potrvá asi měsíc. „Operace na pomoc turistům vrátit se domů může trvat asi ještě měsíc, počínaje dneškem,“ řekl Chaipravat.

Po uzavření letišť Suvarnabhumi a Don Muang v oblasti Bangkoku umožnila vláda leteckým společnostem využívat k odvozu turistů vojenskou leteckou základnu Utapao. Ta však náporu nestačí, rozhodně není vybavena pro odbavování desítek tisíc lidí denně. Kromě toho leží asi 190 kilometrů jihovýchodně od Bangkoku a masová přeprava turistů sem je nesnadná. Kromě vojenského letiště mohou zahraniční turisté z Thajska odcestovat přes letiště letoviska Phuket.

Každý den přitom přibývá až 30 tisíc cizinců, kteří nemohou z Thajska odletět. Kromě toho v zahraničí zůstává zablokováno asi 50 tisíc Thajců, kteří se nemohou vrátit domů, uvedl Chaipravat. Poukázal znovu na to, že blokáda letišť kvůli prosazení vnitropolitických cílů bude mít „katastrofální dopad“ na thajské hospodářství. Země závisí na příjezdu asi 15 milionů turistů ročně, což se nyní nepochybně změní k horšímu. V důsledku krize, která z toho zemi hrozí, může přijít o práci až milion Thajců, dodal.

Jak ČT sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová, ministerstvo je v kontaktu se zhruba 200 českých občanů. Nikdo z nich nemá výrzanější problémy, většinou se ptají na situaci a aktuální vývoj.