AP: Obama přijme Clintonovou do svého kabinetu už v pondělí

New York - Hillary Clintonová se pravděpodobně dočká křesla v kabinetu Baracka Obamy. Bývalá první dáma USA v budoucnu povede americkou diplomacii. Nově zvolený prezident Spojených států ji na post ministryně zahraničí nominuje už v pondělí. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na jistého představitele Demokratické strany. Zdroj nechce být jmenován, protože nemá oprávnění zveřejňovat podobné informace.

Manžel budoucí ministryně zahraničí Bill Clinton souhlasil, že zveřejní jména více než dvou set tisíc dárců své nadace. To byla údajně podmínka, která Clintonové umožní ujmout se ministerského úřadu. Bývalý prezident tak chce předejít případnému konfliktu zájmů.

Podle Norma Ornsteina, analytika American Enterprise Institute, má Hillary Clintonová obrovské zkušenosti, ale její nominace může mít i odvrácenou stranu: „Tyká si s mnoha světovými státníky. Přivést si do kabinetu tak silnou osobnost a bývalého rivala je ale riskatní.“

Hillary Clintonová

Bývalá první dáma USA měla v mládí pověst feministky. Nelíčila se, nosila silné brýle, oblékala se do pytlovitých sukní a odmítala po svatbě přijmout jméno manžela Billa. Na začátku osmdesátých let ale obrátila a po boku arkansaského guvernéra Clintona se objevila „nová Hillary“ s odbarvenými vlasy, kontaktními čočkami, elegantním šatníkem a příjmením Clintonová. Změnou image chtěla mimo jiné pomoci politické kariéře manžela.

Vystudovaná právnička v roce 1989 vydělávala čtyřikrát více než její manžel ve funkci guvernéra. Časopisem National Law Journal byla zařazena mezi stovku nejvlivnějších právníků. Během předvolební prezidentské kampaně v roce 1991 stála po boku manžela, i když vyšla najevo jeho dvanáctiletá nevěra. Stejně se zachovala i při skandálu s Monicou Lewinskou.

Od roku 2001 je senátorkou za stát New York. Je vůbec první manželkou amerického prezidenta, která byla zvolena do veřejného úřadu.

Bill Clinton podpoří Baracka Obamu.
Zdroj: ČT24