Globální krize postihla i ruský milionářský veletrh

Moskva - Už počtvrté otevřel své brány obyvatelům Moskvy ruský milionářský veletrh. Tradiční přehlídka nejluxusnějšího zboží z celého světa slavila v Rusku vždycky velký úspěch. Letos jí ale čekal nepříjemný soupeř - globální finanční krize. Návštěvníků je letos méně a tržby jsou hubenější.

Ruský trh s luxusním zbožím až dosud patřil k nejrychleji rostoucím na světě. Na povrchu je na největším veletrhu s přepychem na světě všechno jak má být - jachty, superauta, vrtulníky, umělé ostrovy, rezidence, vily a apartmány, krásné šperky, vzácné víno, perské koberce, starožitnosti a krásné ženy. V zákulisí se ale už mluví o tom, že časy, kdy tu Rusové přes víkend nechali přes 14 miliard korun, jsou prozatím pryč, říká moskevský zpravodaj ČT Josef Pazderka.

Světová finanční krize srazila hodnotu ruských finančních trhů o dvě třetiny. Bohatí Rusové přišli o velké peníze. Podle optimistů krize brzy přejde, pesimisté se snaží své peníze utratit dříve, než bude na nákupy pozdě.

Rusové jsou letos za vánoční dárky ochotni podle průzkumu společnosti Deloitte utratit 537 eur (zhruba 13.500 Kč). Tedy trošku více než Francouzi, ale o něco méně než Belgičané. Podle skeptiků se ale ruský spotřebitel chová racionálně a v této době utrácet nebude.