Druhý muž al-Káidy vyhrožuje pomstou za popravu teroristů z Bali

Káhira - Islamistický internetový server publikoval údajnou nahrávku druhého nejvyššího vůdce al-Káidy Ajmána Zavahrího, ta je přitom už třetí za necelých 14 dní. Zavahrí v ní chválí nedávno popravené pachatele bombových útoků z Bali. Záznam obsahuje i krátká prohlášení dvou z popravených. Vyzývají v nich muslimy k pokračování džihádu proti Spojeným státům a Západu.

Jako „nezlomné hrdiny“ velebí ve svém nejnovějším poselství tři teroristy popravené za pumové útoky na Bali z roku 2002 muž číslo dvě teroristické sítě al-Káida Ajmán Zavahrí. Ten navíc hrozí, že poprava vystupňuje boj islamistů proti Západu.

„Ti nezlomní hrdinové znali cenu za svůj čin a s uspokojením ji zaplatili,“ citovala Zavahrího agentura Reuters. „Vydrželi dlouhou cestu mučení, věznění a nátlaku a radostně přijali rozsudek“.

„Připomínám křižákům (Západu), že vražda našich bratří nám jen dodá na odhodlanosti… škodit jim a vyhnat je ze zemí islámu,“ varuje Zavahrí ve dvaadvacetiminutovém poselství, už třetím za necelé dva týdny.

Záznam obsahuje také prohlášení dvou popravených Indonésanů, v němž vyzývají muslimy k pokračování v džihádu proti Spojeným státům a Západu.

V Indonésii byla počátkem listopadu popravena trojice teroristů, kteří byli v roce 2003 odsouzeni k trestu smrti jako hlavní strůjci bombových útoků na noční klub na Bali. O rok dříve při nich zahynulo 202 lidí, včetně 88 australských turistů.