Šéf slovenského NBÚ popřel spolupráci s vojenskou kontrarozvědkou

Bratislava - František Blanárik, šéf slovenského Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), dnes popřel zprávu, že za komunismu vědomě spolupracoval s vojenskou kontrarozvědkou. Dokument, který měl dokázat, že kontrarozvědce pomáhal, je podle Blanárika nedůvěryhodný.

Se zprávou, že Blanárik v 70. letech pracoval pro kontrarozvědku jako důvěrník, přišla slovenská televize Markíza. Podle televize to dokazují dokumenty pražského archivu bezpečnostních složek. Blanárik ale takové informace dnes popřel. Ve prospěch šéfa NBÚ hovoří i to, že dostal bezpečnostní prověrku, kterou při obsazení tohoto postu vyžaduje Severoatlantická aliance.

„Dokument není věrohodný, jsou tam smyšlené věci,“ řekl Blanárik po dnešním jednání parlamentního výboru pro kontrolu činnosti NBÚ, který posuzoval informace o údajné spolupráci šéfa úřadu s kontrarozvědkou. Parlamentní výbor dnes úvahy o údajné Blanárikově spolupráci pouze vzal na vědomí.

Blanárik ovšem připustil, že při zkoušce na detektoru lži, která byla součástí získávání bezpečnostní prověrky, nezazněla otázka, zda se úmyslně podílel na spolupráci s kontrarozvědkou.     

Blanárika zvolil parlament do čela NBÚ v roce 2006 po nástupu současné vlády premiéra Roberta Fica, ale bezpečnostní prověrku získal už během působení předchozího parlamentu Mikuláše Dzurindy.