Soud v případu Politkovské - další důkazy proti obviněným

Moskva - U soudu v Moskvě dnes obžaloba předložila další důkazy proti obviněným z podílu na vraždě novinářky Anny Politkovské. Obžaloba dnes uvedla, že průmyslové kamery na místě činu zaznamenaly automobil, který má patřit obžalovaným. Stopy zajištěné na vražedné zbrani se prý navíc shodují se vzorky právě z auta obviněných. Před soudem dnes také vystoupil svědek, který vypověděl, že Politkovská čelila kvůli svým článkům hrozbám.

Před soudem v Moskvě stojí za podíl na vraždě novinářky Anny Politkovské policista Sergej Chadžikurbanov a čečenští bratři Džabrail a Ibragim Machmudovovi. Jejich další bratr, Rustam Machmudovov, byl vykonavatelem vraždy. Policie ho stále nedopadla, nezjistila navíc ani to, kdo si vlastně vraždu novinářky objednal.

Obžaloba dnes oznámila, že průmyslové kamery z banky naproti domu, kde Politkovská žila, zaznamenaly automobil odpovídající vozu obviněných. Auto mělo připevněnou na střeše zahrádku a chyběl mu jeden stěrač. „Podle expertů je automobil Ibragima Machmudova a automobil natočený kamerou jeden a týž vůz,“ prohlásila prokurátorka.

I bavlněná vlákna na vražedné zbrani, odhozené na místě činu, podle expertiz odpovídají vláknům ze sedadel vozu Machmudovových.

Před soudem dnes vypovídala také kolegyně zavražděné novinářky z redakce Galina Mursalijevová. Potvrdila, že věděla o hrozbách na adresu Politkovské za její články. Ty nepovažovala za protičečenské, jakkoli terčem kritiky často byly čečenské úřady a čečenský prezident Ramzan Kadyrov.