Dalajlama jednal v Belgii, vyzval k pevnému postoji vůči Číně

Brusel - Nejvyšší tibetský duchovní představitel dalajlama dnes v Bruselu jednal s belgickým premiérem Yvesem Letermem. O obsahu půlhodinové schůzky nebylo vydáno žádné sdělení, dalajlama však v rozhovoru pro agenturu Reuters vyzval Evropskou unii, aby vůči Pekingu zachovávala pevný postoj v požadavcích na dodržování lidských práv právě proto, že chce mít s Čínou přátelské vztahy.

Dalajlama připustil, že dobré vztahy s Čínou, jako nejlidnatější zemí na světě, jsou důležité pro každého, tedy i pro EU. Zdůraznil však, že pevný postoj v podstatných oblastech „je v nejvlastnějším zájmu samé Číny“.

„Existuje tibetské přísloví, že opravdové přátelství musí být co nejupřímnější. A to je důležité,“ zdůraznil podle Reuters. Tibetský představitel připomněl i další přísloví svého národa, podle nějž „některá zranění v ústech se vyhojí sama od sebe“. Vztáhl je na své návštěvy západních zemí, proti nimž Peking obvykle bouřlivě protestuje.

Číňané hrozí marně

„Číňané reagují zpočátku na všechno ostře, ale později už jde všechno plynule. To se týká i této mé návštěvy: na počátku tu byla určitá forma hrozby, na tu pak ale obvykle už nic zvláštního nenavazuje,“ dodal.

Dnešní přijetí dalajlamy premiérem Letermem v jeho sídle bylo oficiální, avšak šéf belgické vlády s ním jednal jako s duchovním představitelem buddhismu. „Co si mezi sebou řekli, zůstává mezi nimi,“ prohlásil mluvčí belgické vlády.

Dalajlama má ve čtvrtek odpoledne navštívit belgický parlament a setkat se s předsedou dolní komory a poslanci i senátory, kteří si to budou přát. Vystoupení tibetského představitele v belgickém parlamentu však není na programu, ačkoli si to některé politické skupiny přály.

Odložení summitu Čína-EU

Peking na nynější dalajlamovo turné po Evropě reagoval odložením summitu Číny s EU, který se měl uskutečnit v pondělí v Lyonu. Hlavním důvodem bylo plánované setkání dalajlamy s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym v polském Gdaňsku na oslavách 25. výročí udělení Nobelovy ceny za mír bývalému polskému prezidentovi Lechu Walesovi.

V pondělí jednal dalajlama v Praze s českými představiteli, například soukromě s premiérem Mirkem Topolánkem a s exprezidentem Václavem Havlem. Přitom upozornil na pokračující čínskou politiku represí v Tibetu směřující podle něj ke změně národnostní situace v regionu. Vyzval mezinárodní společenství, aby neopouštělo kritické postoje vůči dodržování lidských práv v Číně.