OBSE jedná o ruském návrhu bezpečnostního paktu, moc se jí ale nelíbí

Helsinky - Rada ministrů zahraničních věcí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) jedná v Helsinkách o návrhu ruského prezidenta Dmitrije Medveděva na nový bezpečnostní pakt, který by zahrnoval území od Vancouveru po Vladivostok. Americký diplomat Matthew Bryza ho ale označil za zbytečný a nepotřebný, nadšeni z něj nebyli ani ostatní účastníci. Francie, která debatu o projektu podporovala, návrh charakterizovala jen jako počátek cesty k nové koncepci. Ustoupila od požadavku, aby o nové koncepci jednal již summit OBSE v roce 2009 v Aténách. Českou republiku na jednání zastupuje ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Medveděv s návrhem seznámil již v říjnu francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Radě ministrů zahraničí OBSE by ho měl představit šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

„Žádné nové bezpečnostní struktury nejsou třeba a myslím, že je dost průhledné, o čem všem to je,“ řekl Bryza. „Myslím, že je to o hledání nějaké alternativy k NATO, které tak dobře funguje. NATO Rusko znepokojuje,“ upozornil americký diplomat.

Na programu jsou i další body, mimo jiné rusko-gruzínský konflikt, klimatické změny a energetická bezpečnost.

OBSE je mezinárodní organizace, jejímž cílem je mimo jiné posílení evropské bezpečnosti, upevnění lidských práv a demokracie. V současné době má 56 členských států včetně USA, Kanady a Ruska.