Bundestag schválil vznik dokumentačního centra nuceného vysídlování

Berlín - Německý parlament schválil v noci na dnešek plán zřídit v Berlíně dokumentační centrum věnované dějinám nucených vysídlování ve 20. století v Evropě. Středisko zmapuje především osudy Němců vysídlených ze střední a východní Evropy v kontextu nucených exodů jiných evropských národů. V projektu zřízení centra se angažoval hlavně Svaz vyhnanců, jenž mimo jiné zastřešuje krajanské organizace odsunutých Němců včetně sudetoněmeckého landsmanšaftu. Spolkový sněm na projekt vyčlenil 1,2 milionu eur (téměř 31 milionů korun) ještě v letošním roce, v následujících třech letech to má být vždy po 2,5 milionu eur. Centrum má sídlit v objektu Deutschlandhaus nedaleko Postupimského náměstí.

Konzervativní unie (CDU/CSU) a sociální demokraté (SPD) si zřízení instituce pod pracovním označením „viditelné znamení“ včlenili do koaliční dohody už před vznikem současné vlády v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU) před třemi lety. Schválení projektu dnes uvítala předsedkyně německého Svazu vyhnanců (BdV) Erika Steinbachová.

Erika Steinbachová:

„Vyhnanci mohou mít na konci svých životů útěšný pocit, že se na jejich osud nezapomnělo.“

„Bolestné dědictví německých vyhnanců bude touto nadací zakotveno v kolektivním vědomí Německa,“ uvedla Steinbachová v prohlášení. Vyhnanci podle ní mohou mít „na konci svých životů útěšný pocit, že se na jejich osud nezapomnělo.“ Projekt donedávna narážel na odpor především ze strany polských politiků, kritické hlasy se však ozývaly i z Česka.

Kontroverzní poslankyně za CDU Steinbachová v roce 2000 spoluzaložila nadaci Centrum proti vyhánění a stanula v jeho čele. Přípravy a správu střediska však má zajišťovat nadace Útěk, vyhnání, usmíření, která bude podřízená Německému historickému muzeu. V orgánech nadace mají zasednout politici a historikové z Polska, Česka a Maďarska, ale i tři zástupci BdV, což z parlamentních stran kritizují Zelení a strana Levice. Svaz vyhnanců požaduje, aby v dohlížecím grémiu chystaného dokumentačního centra zasedla přímo Steinbachová, což ale odmítají nejen opoziční strany, ale i SPD.  

Čeští vládní představitelé několikrát prohlásili, že jde o německý projekt, jemuž Praha nebude bránit, ani se v něm aktivně angažovat. „Je to čistě německá záležitost, jsem pevně přesvědčen, že to bude ve spravedlivém duchu,“ řekl podle své mluvčí šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. „Spravedlivé vypořádání s dějinami je zajisté dobré, je dobré podívat se na důvody, které k událostem vedly,“ dodal.

Polská vláda liberála Donalda Tuska projekt rovněž výslovně neodmítá, jak tomu bylo za jeho konzervativního předchůdce Jaroslawa Kaczyńského. Varšava se obávala hlavně toho, aby středisko nerelativizovalo vinu nacistického Německa na druhé světové válce a nelíčilo vysídlené Němce jako jediné oběti.

Erika Steinbachová
Zdroj: ČT24/Wikipedia