Z ruských vojenských letadel zmizí po devadesáti letech rudé hvězdy

Moskva - Hvězdy na ruských vojenských letadlech už nebudou rudé, ale v barvách ruské vlajky, tedy červené, modré a bílé. Poměrem hlasů 389 ku dvěma o tom dnes rozhodla dolní komora ruského parlamentu Státní duma. Pěticípá rudá hvězda zdobila sovětská a později ruská vojenská letadla od bolševické revoluce v roce 1917.

Ne všechny sovětské symboly byly ale opuštěny, poznamenávají k tomu agentury. Za prezidenta Vladimira Putina se Rusko například vrátilo k někdejší sovětské hymně, i když s jiným textem.

V Litvě šli ještě dál

Litevský parlament šel v této otázce ještě dál, když v červnu přijal zákon, který klade na stejnou úroveň sovětskou a nacistickou symboliku a zakazuje ji používat. V zemi se nesmí hrát sovětská hymna, na veřejnosti se nesmějí objevovat vlajky, znaky a uniformy nacistického Německa, SSSR a Litevské SSR. Navíc je zakázáno zobrazovat i portréty vedoucích představitelů Národně socialistické německé dělnické strany (NSDAP) a Komunistické strany Sovětského svazu (KSSS). Dále se nesmí ani znázorňovat nacistická svastika, sovětský srp a kladivo a sovětská pěticípá rudá hvězda.