V Pákistánu po dnešních útocích skoro tři desítky mrtvých

Islámábád - Americký bezpilotní letoun dnes vystřelil raketu v oblasti Severního Vazíristánu, při útoku přišli o život tři lidé. Oblast je baštou teroristické sítě al-Káida a hnutí Taliban. Lidé umírali i v severozápadní provincii Pákistánu. Sebevražedný útočník způsobil smrt šesti lidí, když se odpálil na tržnici v šíitské čtvrti ve městě na severozápadě Pákistánu. Dalších 20 osob zemřelo při výbuchu automobilu v Péšávaru.

Do Severního Vazíristánu při hranicích s Afghánistánem, kde operují ozbrojenci teroristické sítě al-Káida a hnutí Taliban, dnes vypálil raketu americký letoun. Střela zasáhla dům, podle dostupných informací si útok vyžádal nejméně tři oběti.

V Péšávaru vybuchla nálož nastražená v automobilu nedaleko šíitské zasedací síně. Jedna z okolních budov se po explozi zhroutila a mnoho lidí podle policie uvízlo v jejich troskách. Prozatímní bilance tohoto výbuchu je 20 mrtvých a asi 75 zraněných lidí.

Na shromáždění kmenových vůdců zabíjel sebevražedný atentátník. Útočník chtěl vjet na tržiště v šíitské čtvrti, kde se shromáždění konalo. Když se ho ale před tržištěm pokusila zastavit policejní hlídka, odpálil nálož ve svém autě. Mezi oběťmi jsou údajně i policisté. Útok se připisuje hnutí Taliban nebo al-Káidě. Oficiálně se ale ještě nikdo k útokům nepřihlásil.