Konžská vláda přistoupila na jednání s tutsijskými rebely

Goma (Kongo) - Zástupci konžské vlády dnes přistoupili na mírové rozhovory s tutsijskými rebely. Vládní představitelé Konga a Rwandy se zároveň dohodli na rozpuštění rwandských hutuských milic, které jsou podle tutsijských rebelů jednou z hlavních příčin konfliktu. Střety tutsijských rebelů s vládními jednotkami vyhnaly z domovů přes čtvrt milionů obyvatel, země se kvůli nim dostala do humanitární krize.

V pondělí s v keňském Nairobi sejdou konžští vládní přestavitelé a zástupci tutsijských povstalců. Konžská vláda původně odmítala výzvy vůdce rebelů Laurenta Nkundy k rozhovorům a hodlala přistoupit jen na jednání v rámci mírové dohody, kterou obě strany podepsaly začátkem roku.

Nkunda ospravedlňuje aktivity svých jednotek na východě Konga tím, že se snaží tamní obyvatelstvo ochránit před rwandskými hutuskými milicemi FDLR, které v oblasti působí. FDLR je tvořena bývalými rwandskými vojáky a příslušníky hutuských milicí, kteří se účastnili genocidy ve Rwandě, během níž bylo zabito více než 800 tisíc lidí.

Mwamba a rwandská ministryně zahraničí Rosemary Museminaliová se dohodli, že od příštího roku zahájí jejich země společné operace za účelem rozpuštění FDLR. Členové FDLR, kteří odmítnou demobilizaci a návrat do Rwandy budou prý čelit vojenskému útoku.

Hnutí FDLR dnes uvedlo, že se bude vojenskému útoku bránit a za jediné řešení považuje mírové rozhovory s rwandskou vládou. To však Museminaliová odmítá. „FDLR nikdy nemůže s Rwandou vyjednávat. Není to politická organizace, je to vraždící organizace,“ prohlásila.