Policie našla výbušniny v nemocnici na západě Indie, vztahy s Pákistánem jsou napjaté

Bombaj - V nemocnici v západoindickém městě Nágpur našla tamější policie výbušniny poté, co ji zaměstnanci nemocnice upozornili, že dostali zprávu o umístění bomby v budově. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na policii. Zástupce policie v Nágpuru uvedl, že pyrotechnici našli na místě plastickou tašku, kde bylo několik výbušnin.

V Indii nadále panuje napjatá situace po teroristickém útoku na Bombaj z minulého týdne, při kterém přišlo o život 171 lidí a několik stovek osob bylo zraněno.

Na indických letištích už čtvrtý den platí zpřísněná bezpečnostní opatření, ke kterým úřady sáhly poté, co dostaly od tajných služeb varování, že Indii hrozí letecký teroristický útok. Policie je v pohotovostním režimu i na mnoha dalších místech v Indii.

Vztahy mezi Indií a Pákistánem vyhrotil neznámý vtipálek

Vztahy mezi Indií a Pákistánem jsou nadále napjaté, Indie totiž chce po svém západním sousedovi vydání osob podezřelých z terorismu. Telefonát, který se ukázal být nemístným vtipem, prý jaderné mocnosti Indii a Pákistán nakrátko přiblížil k válce. Podle dnešní zprávy nejrozšířenějšího anglicky vydávaného pákistánského deníku Dawn volající, který se vydával za indického ministra zahraničí, varoval pákistánského prezidenta, že Indie sáhne k vojenským prostředkům, pokud Pákistán nevydá organizátory teroristických útoků v indické Bombaji.

Telefonát údajného šéfa indické diplomacie Pranába Mukherdžího prezidentovi Ásifu Alímu Zardárímu vyvolal v Pákistánu okamžitou hektickou aktivitu. Pákistánské letectvo prý bylo uvedeno do stavu pohotovosti a nad Islámábádem přelétávaly bojové tryskové letouny s ostrou municí. O „nebezpečné situaci“ byla informována americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.