Obama si vybral Shinsekiho za ministra pro záležitosti veteránů

Chicago - Nově zvolený americký prezident Barack Obama oznámil, že do funkce ministra pro záležitosti veteránů nominuje generála Erika Shinsekiho. Za hlavní úkol Shinsekiho označil náležitou péči o desítky tisíc amerických vojáků zraněných ve válkách v Iráku a v Afghánistánu.

Shinseki, který za vlády současného prezidenta George Bushe působil mimo jiné jako náčelník generálního štábu amerických pozemních sil, měl s Bushovou administrativou spory ohledně války v Iráku. 

Šestašedesátiletý Shinseki je prvním japonsko-americkým příslušníkem armády USA, který byl povýšen do hodnosti čtyřhvězdičkového generála. Zároveň je prvním Američanem s japonskými kořeny, který se stane ministrem pro záležitosti veteránů. Do funkce bude oficiálně jmenován po převzetí prezidentského úřadu Obamou 20. ledna. Jeho nominace podléhá schválení v Senátu. 

Obama oznámil jeho výběr v den 67. výročí japonského útoku na americkou námořní základnu Pearl Harbor na Havajských ostrovech, jehož důsledkem byl vstup Spojených států do druhé světové války. 

Shinseki se narodil do americko-japonské rodiny na Havaji. Sloužil ve vietnamské válce, později i ve válečném konfliktu v Bosně. Funkci náčelníka generálního štábu amerických pozemních sil vykonával v letech 1999 až 2003. V této době Shinseki v Kongresu uvedl, že USA by na udržení klidu po invazi do Iráku potřebovaly několik stovek tisíc vojáků. Tímto výrokem si prý rozhněval tehdejšího ministra obrany Donalda Rumsfelda a byl svou funkci během několika měsíců nucen opustit.