Švédští sociální demokraté půjdou do voleb poprvé s exkomunisty

Stockholm - Švédská sociálnědemokratická strana uzavřela poprvé ve své historii předvolební koaliční dohodu s postkomunisty. Sociální demokraté byli dominantní švédskou politickou sílou téměř po celé poválečné období, dohodou s exkomunisty a Zelenými ohledně parlamentních voleb v roce 2010 reagují na vytrvalý pokles svých preferencí, v jehož důsledku je v roce 2006 porazila koalice pravého středu. Švédská sociálnědemokratická dělnická strana (SAP) vládla sama ve Švédsku od roku 1932 s výjimkou 11 let a koalici dosud nikdy neuzavřela. Konkrétní volební program předloží trojkoalice veřejnosti na jaře 2010, volby se mají konat v září 2010.

„Dohodli jsme se na vytvoření společné vládní platformy, která předloží jasné a dlouhodobé projekty v hlavních politických oblastech,“ uvádí se ve společném prohlášení SAP, Strany ochránců životního prostředí - Zelených a Levicové strany, která se po rozpadu Komunistické strany Švédska vytvořila z umírněnějšího proudu komunistů. „SAP bude pokračovat v reformní práci, v prosazování změn a ve vnitřních reformách zahájených po neúspěchu ve volbách v roce 2006. Bude v tom spolupracovat se Zelenými a s Levicovou stranou,“ řekla k tomu ve švédském rozhlase předsedkyně sociální demokracie Mona Sahlinová. „Máme odlišné názory na celou řadu otázek, ale spojili jsme síly v tom, v čem se shodujeme. V tom také nabízíme voličům jasnou alternativu,“ dodala.

Dnešní Levicová strana (VP) vznikla 16. května 1917 pod názvem Levicová sociálnědemokratická strana Švédska, v letech 1921 až 1967 se jmenovala Komunistická strana Švédska, v letech 1967 až 1990 Levicová strana - komunisté Švédska a od 26. května 1990 má současný název. V posledních volbách v roce 2006 strana získala 5,8 procenta hlasů. Ortodoxní proud vytvořil v roce 1977 formaci Dělnická strana - komunisté Švédska (APK).

Zelení (MG) vznikli v září 1981, v roce 2006 získali 5,2 procenta hlasů. SAP získala ve stejných volbách 35,2 procenta hlasů, což bylo daleko nejvíce ze všech stran, na většinu v parlamentu to ale nestačilo.

Současnou vládní koalici pravého středu ve Švédsku tvoří čtyři formace - Umírněná koaliční strana (MSP), Lidová strana - liberálové (FP-L), Strana Středu (CP) a Křesťanští demokraté (KD).

Švédský parlament
Zdroj: ČT24