Soud připustil Aleksanjanovo propuštění na vysokou kauci

Moskva - Smrtelně nemocný manažer zaniklé ruské ropné společnosti Vasilij Aleksanjan bude na kauci 50 milionů rublů (36 milionů korun) propuštěn z vazby na svobodu. Moskevský městský soud tak dnešním verdiktem změnil dřívější rozhodnutí soudu nižší instance, který žádost o Aleksanjanovo propuštění zamítl. Aleksanjanovi právníci rozhodnutí přijali, nejsou však schopni uvést, zda se podaří požadovanou sumu zajistit. Bývalý viceprezident Jukosu, trpící nemocí AIDS a onkologickými problémy, doposud strávil ve vazbě tři roky.

Počátkem roku byl pod tlakem protestů ochránců lidských práv převezen z vězení do jedné ze specializovaných moskevských klinik. Ale chemoterapie byla neúspěšná. Jeho právníci argumentují tím, že mezitím uplynula promlčecí lhůta trestného činu zpronevěry, za který je stíhán. Na svobodu smí Aleksanjan vyjít až poté, co peníze dorazí na účet soudu. Prokuratura obviňuje bývalého manažera ze zpronevěry více než 12 miliard rublů (přes 8,5 miliardy Kč), z finančních machinací a daňových úniků. Aleksanjan jakoukoli vinu popírá.

Jeho případ je jednou z několika kauz, s jejichž pomocí ruský stát v minulých letech zlikvidoval nejvýznamnější z ropných společností, nad nimiž neměl bezprostřední kontrolu. Ve vězení tehdy skončili i majitel Jukosu Michail Chodorkovskij a jeho blízký spolupracovník Platon Lebeděv. Zničení Jukosu bývá považováno i za pomstu Kremlu za Chodorkovského politické ambice.