Členové americké ochranky byli obžalováni za zabití Iráčanů

Washington - Pětice příslušníků americké bezpečnostní služby Blackwater byla obžalována ze zabití 17 iráckých civilistů a z pokusu o zabití přibližně 20 dalších. Muži, kteří chránili americký diplomatický konvoj, tvrdí, že se před rokem stali terčem útoku a pouze opětovali palbu. Irácké vyšetřování ale jejich verzi zamítlo. Podle něj postříleli lidi na ulici bezdůvodně. Šestý strážce Blackwateru, který byl zapojen do incidentu, se dnes k zabití přinejmenším jednoho Iráčana přiznal, uvedla agentura AP. Muži rovněž čelí obvinění z použití nepovolených zbraní. Pozůstalí obětí pro ně žádají trest smrti.

Obvinění agenti Blackwateru měli 16. září 2007 doprovázet americký konvoj při cestě z Bagdádu. Na bagdádském předměstí Nisúr se konvoj náhle zastavil a ozbrojení Američané podle svědků začali bezdůvodně střílet do civilistů a dokonce odpálili několik granátů, včetně ohrožení nedaleké dívčí školy. Později členové ochranky vypovídali, že se stali cílem pumového útoku a intenzivní střelby. Irácké vyšetřování ale tvrdí, že k výbuchu nedošlo a konvoj nikdo neohrožoval. O vině tak musel rozhodnout soud.

Obžalovaným hrozí až deset let vězení za každého zabitého a sedmiletý trest za každý případ pokusu o zabití. Za použití kulometu ke spáchání násilného trestného činu navíc mohou být odsouzeni k dalším 30 letům vězení. Samotnou bezpečnostní agenturu vyšetřovatelé neobvinili. "Přinejmenším 34 neozbrojených civilistů, včetně žen a dětí, bylo zabito
nebo zraněno těmito strážci Blackwateru," prohlásil dnes vyšetřovatel Pat Rowan.

Americkým úřadům se chce pětice přihlásit v Utahu, rodišti jednoho z nich. Porota složená z místních konzervativních obyvatel by jim totiž mohla zaručit mírnější rozsudek. Proti obviněným by měl svědčit jejich bývalý kolega, který za to požaduje imunitu nebo snížení trestu. Obhájci obžalovaných strážců dnes zopakovali svá předchozí tvrzení, že agenti stříleli v sebeobraně.

„V podobných případech se na americkou justici nemůžeme spolehnout. Já ale doufám, že soudce bude spravedlivý, protože zemřelo tolik nevinných lidí a on by se neměl podvolit žádnému nátlaku,“ řekl jeden z pozůstalých Mohammed Kinaní.

Firma Blackwater se pozůstalým neomluvila, místo toho nabídla deset až dvacet tisíc dolarů odškodného. Rodiny obětí peníze odmítly s tím, že se je Američané snaží podplatit a umlčet. Blackwater už několik podobných kauz zažil a čelil i obvinění, že do Iráku pašoval zbraně.