Taliban je údajně přítomen na třech čtvrtinách afghánského území, NATO to popírá

Kábul - Fundamentalistické islámské hnutí Taliban je podle Mezinárodní rady pro bezpečnost a rozvoj (ICOS) v současné době údajně trvale přítomno na téměř třech čtvrtinách afghánského území. Severoatlantická aliance i afghánská vláda považují tento údaj za nevěrohodný a tvrdí, že Talibové nemohou kontrolovat tak rozsáhlé oblasti Afghánistánu. "Nepovažujeme čísla v této zprávě ani trochu za důvěryhodná," odmítl argumenty ICOS mluvčí NATO James Appathurai. "Taliban je přítomen pouze na jihu a východě Afghánistánu, což je méně než polovina afghánského území," dodal.

„Taliban je nyní trvale přítomen na 72 procentech afghánského území,“ píše ve své zprávě nevládní organizace ICOS, dříve známá jako Senlis, přičemž trvalá přítomnost podle ní znamená minimálně jeden povstalecký útok týdně na daném území v průběhu celého roku.

ICOS ve své zprávě konstatuje, že od loňska vzrostlo zmíněné číslo o 18 procent a že působnost Talibanu již dávno překročila hranice jeho tradiční bašty na jihu země. Rada se domnívá, že pokud budou povstalci chtít, mohou nyní proniknout i do metropole Kábulu. Taliban prý dokonce již stojí před jeho branami, kde si zřizuje základny, z nichž by mohl podnikat útoky, a „stahuje kolem města smyčku“.

Ještě horší je podle ICOS fakt, že toto radikální hnutí začíná získávat důvěru řadových afghánských občanů. „Vzhledem k místní nespokojenosti s NATO a vládou v Kábulu, k civilním ztrátám při bombardování, vysoké nezaměstnanosti a zaostalosti země navzdory několikamiliardové rozvojové pomoci se rebelům podařilo rozšířit svou tradiční základnu a získat politickou legitimitu mezi četnými Afghánci,“ soudí rada.

Podle NATO není zpráva důvěryhodná

Podle Appathuraie Taliban „neovládá žádné oblasti, kde jsou afghánští a mezinárodní vojáci. Když talibanci vidí takovouto hlídku, jednoduše utečou. Takže myšlenka, že Taliban kontroluje rozsáhlá území, je prostě nemožná,“ říká. Podobně dokument kritizovala i afghánská vláda, podle níž „kromě pochybné metodiky a zmatené koncepce rovněž zpráva chybně interpretuje sporadické, zastrašující aktivity Talibanu určené jen k připoutání pozornosti médií“.

  • Boje v Afghánistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/542/54165.jpg
  • Provincie Afghánistánu a Pákistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/438/43745.gif