Somálští piráti prý zabránili vzpouře na jedné z unesených lodí

Mogadišo - Somálští piráti podle informací serveru BBC zabránili vzpouře rukojmích na jedné z unesených nákladních lodí z Ukrajiny. Skupina rukojmích se údajně pokusila náhlým útokem překvapit dva ze svých únosců. Ukrajinská loď s nákladem 33 tanků a dalšího zbrojního materiálu byla unesena 24 září. V současné době je zakotvena v přístavu Harardhere ovládaném piráty. Většina z 21 námořníků na její palubě pochází z Ukrajiny.

Nezávisle na tomto incidentu propustili somálští piráti řeckou nákladní loď, která byla unesena v září. Její posádka čítající 19 námořníků je v „uspokojivém zdravotním stavu,“ sdělila dnes agentura Reuters s odvoláním na regionální námořní organizaci. Piráti v současnosti zadržují v zajetí téměř dvě desítky lodí se zhruba 300 členy posádek. Mezi nimi je i dosud jejich největší kořist, kterou získali v listopadu, kdy unesli saúdskoarabský ropný tanker Sirius Star s nákladem ropy za více než 100 milionů dolarů a s 25člennou posádkou.

Na námořní misi EU zaměřené proti somálským pirátům se bude podílet několik zemí, například Británie, Řecko, Španělsko či Francie. Prozatím ji budou tvořit čtyři válečná plavidla a dva hlídkové letouny. Svou operaci u Somálska zahájí naplno 15. prosince a nahradí v oblasti vojenskou flotilu NATO. Trasy plavidel u somálských břehů monitorují také lodě Spojených států, Indie, Jižní Koreje, Malajsie a Ruska.