Ekonom Theodor Stolojan byl nominován na rumunského premiéra

Bukurešť - Rumunský prezident Traian Basescu dnes nominoval na funkci předsedy vlády ekonoma Theodora Stolojana. Na sestavení nového kabinetu a požádání parlamentu o jeho schválení mu dal termín deseti dní. S odvoláním na prezidentovo prohlášení o tom informovala agentura Reuters. Stolojan byl druhým rumunským ministerským předsedou po pádu komunismu v roce 1989. Jmenován byl v roce 1991 poté, co jeho předchůdce svrhly antireformní pouliční bouře v čele s horníky.

Nová vláda bude muset podle názoru expertů urychleně reagovat na důsledky očekávaného poklesu výkonnosti ekonomiky a nestability na mezinárodních finančních trzích. Jedním z hlavních problémů Rumunska jsou známky „přehřátí“ ekonomiky, která už několik let výrazně roste. Za růstem však stojí zejména silná domácí spotřeba, podporovaná prudkým nárůstem objemu úvěrů, a s tím spojená vysoká inflace. Dalším problémem, s nímž se bude muset nová vláda potýkat, je korupce a prorůstání organizovaného zločinu do nejvyšších míst politiky. Na tento problém opakovaně upozorňuje Evropská unie.

V listopadových volbách do zákonodárného sboru těsně zvítězila levicová Sociálnědemokratická strana (PSD) s 33,6 procenta hlasů. S minimálním odstupem se za ní umístila centristická Demokratická liberální strana (PD-L) s 33 procenty, která podporuje prezidenta Baseska. Dosud vládnoucí Národní liberální strana (PNL) premiéra Calina Popeska Tariceanua skončila s 18 procenty na třetí příčce. Čtvrtou stranou, která bude zastoupena v parlamentu, je Demokratický svaz Maďarů v Rumunsku (UDMR), který zastupuje téměř dvoumilionovou maďarskou menšinu. Hlas mu dalo 6,2 procenta voličů.