Poslední summit EU před českým předsednictvím bude jeden z nejdůležitějších

Brusel - Poslední summit Evropské unie před českým předsednictvím, který dnes začíná Bruselu, je podle předsedy Evropské komise Josého Barrosa nejdůležitější za mnoho let. Bude mu dominovat trojlístek témat: klimaticko-energetický balíček, která Barroso považuje za svou osobní prioritu, plán obnovy evropské ekonomiky postižené krizí a Lisabonská smlouva. Česko bude na summitu zastupovat premiér Mirek Topolánek, jednání povede francouzský prezident Nicolas Sarkozy a summit by se mohl výjimečně protáhnout až do soboty.

Hlavním tématem klimaticko-energetický balíček

Unie se před časem zavázala, že do roku 2020 sníží objem emisí skleníkových plynů o pětinu a zvýší podíl obnovitelných zdrojů na celkové výrobě energie na 20 procent. Zatímco dohoda je téměř jistá v případě obnovitelných zdrojů, stále se vedou spory o aukce emisních povolenek, které by si celá řada podniků musela kupovat, zatímco v současnosti je dostávají zadarmo. Každá povolenka přitom představuje jednu tunu oxidu uhličitého, který může firma vypustit. EU je ovšem v tomto případě rozdělena na dva tábory. Itálie je kupříkladu připravena vetovat unijní dohodu o boji s klimatickými změnami, o které dnes budou jednat šéfové vlád EU na summitu v Bruselu. Novinářům to dnes před začátkem jednání řekl italský premiér Silvio Berlusconi.

Skupině nových členských států, v jejichž čele stojí především Poláci, se nelíbí, že elektrárenské společnosti by si podle původního návrhu musely kupovat všechny emisní povolenky. To by se mohlo mimo jiné výrazně odrazit v cenách elektřiny pro konečné spotřebitele, především pak v zemích, kde je většina energetického sektoru závislá na uhlí. Mezi takové státy patří i Česko, které na summit jede s názorem, že alespoň část emisních povolenek by měly energetické firmy ještě nějaký čas získávat zdarma.

Jedna povolenka představuje tunu oxidu uhličitého (CO2), kterou mohou firmy vypustit do ovzduší. Do roku 2012 je budou firmy dostávat zdarma. Francie navrhla kompromis, aby firmy měly od roku 2013 povinnost nakupovat 50 procent povolenek a 100 procent by to bylo až od roku 2016. Ministr životního prostředí Martin Bursík s tímto řešením souhlasí. Čeští diplomaté se netají tím, že klimaticko-energetickým balíčkem by se během svého předsednictví podrobně zabývali jen neradi.

Summit zřejmě schválí plán na oživení evropské ekonomiky

Očekává se, že summit schválí takzvaný plán obnovy na oživení evropské ekonomiky zápolící s krizí. Evropská komise v původním návrhu plánu obnovy počítá s finanční injekcí ve výši zhruba 200 miliard eur (více než pět bilionů korun). EU by se na obdobě amerického záchranného ekonomického plánu měla bez výrazných problémů shodnout, podle českého vicepremiéra Alexandra Vondry jde již jen o několik málo vět a slov.

Jednání o Lisabonské smlouvě se zřejmě soustředí hlavně na Irsko

Irsko bude na summitu usilovat o to, aby jeho požadavky umožňující uspořádání druhého referenda o Lisabonské smlouvě byly vyjádřeny právně závaznou formou, řekl v úterý v Dublinu irský premiér Brian Cowen. Neuvedl nicméně, jak konkrétně by chtěl irské požadavky vyjádřit. Diplomaté očekávají, že Irsko, jehož občané v červnu smlouvu v referendu odmítli, oznámí, že se v zemi uskuteční referendum druhé. Irové se však vyjádřili, že za slíbení druhého celonárodního referenda by požadovali právní záruky v daních, potratové politice a neutralitě.

Evropská unie by také mohla vyjít vstříc některým obavám Irů a mohla by jim například slíbit, že jim zůstane post eurokomisaře i poté, co smlouva případně vstoupí v platnost. A to navzdory tomu, že nástupce euroústavy počet komisařů výrazně redukuje, byť až za několik let.

Ještě před oficiálním začátkem summit obdržel první diskutabilní výrok. S překvapivou informací přišel irský euroskeptik a předseda hnutí Libertas Declan Ganley. Irský podnikatel v telekomunikacích hodlá se svou stranou v příštím roce kandidovat do Evropského parlamentu. S největší pravděpodobností se bude o evropská křeskla ucházet také české uskupení Libertas.cz s volným napojením na Ganleyho hnutí. Do kampaně Libertas proti Lisabonské smlouvě vložil Ganley nemalé peníze, v tisku se objevuje částka 200 tisíc eur.

Lisabonskou smlouvu, která upravuje budoucí fungování EU, už schválily parlamenty 25 ze 27 členských států. V době zahájení českého předsednictví EU smlouva nebude schválena ani v jedné z komor českého parlamentu poté, co ve středu o měsíc odložil její ratifikaci i Senát. 

Jednat se bude i o zemědělské politice a východním partnerství

Kromě tří stěžejních bodů by se na summitu mělo debatovat také o reformě společné zemědělské politiky. Vedoucí představitelé EU by navíc měli posoudit návrh východního partnerství, který nedávno představila Evropská komise a jenž počítá s prohloubením vztahů s některými bývalými státy Sovětského svazu. Práce na východním partnerství bude podle Barrosa ale především jedním z úkolů českého předsednictví. Podle návrhu by EU měla výrazně posílit spolupráci s Arménií, Ázerbájdžánem, Běloruskem, Gruzií, Moldavskem a Ukrajinou. Unie s nimi za určitých podmínek hodlá uzavřít takzvané asociační dohody.

Pokud se summit protáhne až do soboty, půjde v historii Evropské unie o vzácný úkaz. Výrazně se naposledy protáhl summit ve francouzské Nice, kde šéfové vlád členských států v únoru 2001 přijali niceskou smlouvu, která zásadním způsobem upravila fungování celé unie.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/105/10440.jpg
  • Pokles na burze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/479/47829.jpg
  • Lisabonská smlouva autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/567/56606.jpg
  • Kombajn autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/38/3767.jpg