Sebevražedný útok v iráckém Kirkúku si vyžádal nejméně 45 mrtvých

Kirkúk (Irák) - Sebevrah v restauraci v blízkosti severoiráckého města Kirkúk zabil při pumovém útoku nejméně 45 lidí a přinejmenším dalších 93 osob zranil. V prvních zprávách se přitom hovořilo o 20 mrtvých a třech desítkách zraněných; bilance atentátu ale neustále roste.

Exploze otřásla kurdskou restaurací ležící asi deset kilometrů od etnicky smíšeného Kirkúku, kde panuje napětí mezi většinovými Araby a menšinovými Kurdy. Podle kirkúckého policejního šéfa generála Džamála Tahíra atentátník vstoupil do restaurace a odpálil trhaviny na svém těle.

Atentáník zvolil plnou restauraci

Sebevrah si ke svému činu vybral polední hodiny, kdy byla restaurace nabitá rodinami, které si vyšly na slavnostní oběd v poslední den významného muslimského svátku íd al-adhá. Mnozí Iráčané mají během tohoto čtyřdenního náboženského svátku volno.

Kirkúk, hlavní město provincie Tamím, leží mimo tři kurdské provincie na severu Iráku, které mají autonomní status. Kurdská komunita si činí nárok jak na město Kirkúk, tak na okolní bohatá ropná ložiska.