Statisíce Italů vyšly přes nepřízeň počasí demonstrovat proti Berlusconimu

Řím - Proti hospodářské politice vlády pravicového premiéra Silvia Berlusconiho dnes demonstrovaly statisíce Italů. K protestu vyzvala veřejnost největší odborová ústředna, levicová CGIL. Celonárodní protest je vůbec první vlnou demonstrací v Itálii od vypuknutí současné světové finanční a hospodářské krize.

V Boloni na severu země se v centru města shromáždilo na 200 tisíc demonstrantů, v Miláně demonstrovalo přes 50 tisíc lidí, v Janově 10 tisíc, v Neapoli na jihu přes 40 tisíc. V Mirafiori, hlavní továrně automobilky Fiat u Turína, zastavilo práci přes 50 procent personálu, střed města zaplnilo 30 tisíc lidí a zablokovali místní dopravu. Odboráři naopak upustili od plánované stávky v dopravě v Římě a v Benátkách, protože obě města se těžce potýkají s krajní nepřízní počasí v podobě mohutných záplav. Přesto se i v centru italské metropole sešlo několik desítek tisíc studentů, důchodců i zaměstnanců, aby dali vládě najevo svůj nesouhlas.

„Atmosféra je mimořádná navzdory vytrvalému dešti,“ komentoval vysokou účast generální tajemník CGIL Guglielmo Epifani. Ocenil, že do protestů se zapojili zaměstnanci mnoha průmyslových provozů italského severu. „Nezaměstnanost je mimořádně vysoká, mnoho lidí se dostalo do tíživé situace, příjmy zaměstnanců mají vysoké zdanění a neudělalo se nic ani pro důchodce,“ zdůraznil.