Tři Francouzi a Němec budou simulovat let na Mars

Paříž - Tři Francouzi a Němec ve věku od osmadvaceti do čtyřiceti let jsou připraveni strávit 105 dní v izolaci v uzavřeném prostoru, aby simulovali podmínky kosmického letu s lidskou posádkou k Marsu. Čtveřici včera v Paříži představila Evropská vesmírná agentura (ESA). Dva z nich budou v první fázi výcviku uzavřeni téměř třetinu roku po boku čtyř Rusů v zařízení ruského Institutu biolékařských studií v Moskvě, a to od března příštího roku. Dva další budou jejich náhradníky, kteří budou připraveni v případě jakýchkoli problémů je okamžitě nahradit.

Čtyřmi vyvolenými, kteří byli agenturou vybráni z 5600 uchazečů z 18 členských zemí ESA, jsou inženýr informačních systémů a student mezinárodních vztahů Cédric Mabilotte (34), pilot Airbusu A320 Cyrille Fournier (40), inženýr Arc'hanmael Gaillard (32) a inženýr německé armády Oliver Knickel (28).

„Proces výběru uchazečů byl obdobný jako při výběru astronautů. Brala se v úvahu jejich profesionální kvalifikace, zdravotní stav i motivace,“ řekl Martin Zell ze ředitelství pro pilotované lety ESA.

Šestice bude na Zemi zkoušet podmínky letu na Mars, který by se měl uskutečnit, jak doufá americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), v roce 2037. Adepti budou uzavřeni v dosti úzkém prostoru, který v žádném případě nebude pohodlný.

Následovat bude test o trvání 520 dní

Pobyt o délce 105 dní v uzavřeném prostoru podle ESA umožní vyzkoušet posádku a provést nezbytné experimenty. Po této etapě bude koncem roku 2009 následovat zkouška odolnosti v trvání 520 dní. Tato doba odpovídá nezbytnému času nutnému k letu na Mars (250 dní), měsíčnímu pobytu na planetě a návratu zpět na Zemi (240 dní).