Schwarzenberg dnes Němce seznámí s prioritami předsednictví

Berlín - Hlavně o prioritách českého předsednictví Evropské unii bude dnes v Berlíně mluvit český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem. Ten Schwarzenbergovi také udělí vysoké státní vyznamenání za zásluhy o rozvoj česko-německých vztahů.

Ministři spolu budou pravděpodobně hovořit i o posílení vztahů s balkánskými zeměmi. To patří mezi priority českého předsednictví a otázka dokončení ratifikace Lisabonské smlouvy je dnes v EU vedle řešení ekonomické krize hlavním tématem. Německo ani Česko přitom dokument ještě neratifikovaly, v Berlíně však k jeho završení chybí už jen podpis prezidenta.

Už tradičně je jedním z mála sporných bodů v česko-německých vztazích neochota Německa vzdát se ochrany pracovního trhu. Německá kancléřka Angela Merkelová však tento týden Čechům vzkázala, aby si nedělali naději na změnu německého postoje. České předsednictví se přitom koná pod heslem „Evropa bez bariér“.

Schwarzenberg dnes z rukou Steinmeiera převezme Velký kříž Řádu za zásluhy Spolkové republiky Německo, nejvyšší německé ocenění, jaké ve své funkci může získat.