Německý ministr zahraničí vyznamenal Karla Schwarzenberga

Berlín - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg převzal v Berlíně z rukou svého německého protějšku Franka Waltera Steinmeiera jedno z nejvyšších německých státních vyznamenání. Německý ministr zahraničí tak ocenil zásluhy Schwarzenberga za harmonické vztahy Česka a Německa.

Vyznamenání Velký kříž Řádu za zásluhy Spolkové republiky Německa nemá dosud žádný Čech a je nejvyšším vyznamenáním, které mohl Karel Schwarzenberg ve své funkci dostat. Nad ním je už jen Velký kříž zvláštního stupně, který je určen pouze pro hlavy států a který si z Německa kdysi odvezl bývalý prezident Václav Havel.

Steinmeier řekl o Schwarzenbergovi, že neoceňuje jen svého přítele a kolegu, ale také člověka, který se za česko-německé vztahy a harmonii v Evropě zasazoval po dlouhá desetiletí. „Oceňuji svého přítele Karla Schwarzenberga, že pomohl vzniku česko-německé smlouvy o dobrém sousedství, která platí dodnes,“ uvedl Steinmeier.

Schwarzenberg na to skromně zareagoval, že on žádné velké zásluhy nevidí a že vždy dělal to, co považoval za svou povinnost. „Je to pro mě znamení, že se podařilo naše vztahy s Německem dostat na úplně jinou úroveň,“ doplnil šéf české diplomacie. „Znamená to, že dnes žijeme ve zcela jiné době, ve zcela jiné atmosféře, než byla ta, kterou jsem zažil ve svém dětství a mládí,“ prohlásil také.

Schwarzenberg se dnes na půdě Spolkového sněmu setkal také se členy organizace Europa Union, kterými jsou němečtí poslanci či diplomaté. Český ministr jim představil priority českého předsednictví. O nich měl hovořit také na dnešní pracovní večeři se Steinmeierem. Ten ještě při projevu před propůjčením státního vyznamenání svého českého kolegu ujistil, že Německo bude Českou republiku v příštích šesti měsících všemožně podporovat.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg převzal v Berlíně z rukou svého německého protějšku Franka Waltera Steinmeiera jedno z nejvyšších německých státních vyznamenání.
Zdroj: ČT24