Clintonova nadace zveřejnila jména svých dárců

Washington - Nadace bývalého amerického prezidenta Billa Clintona na svých webových stránkách zveřejnila jména svých dárců. Nejméně 41 milionů dolarů (asi 750 milionů korun) dostal Clinton pro svou nadaci od vlád některých zemí, s nimiž jeho manželka Hillary bude jednat v roli americké ministryně zahraničí, kterou se zřejmě stane v lednu. Organizace se zveřejnění jmen dárců dlouho bránila. Clinton s tím souhlasil až poté, co se objevily výhrady, že jeho mezinárodní aktivity a kontakty by mohly být neslučitelné se zájmy USA, pokud se Hillary stane ministryní zahraničí. Nadace dlouhá léta trvala na tom, že není povinna zveřejnit jména dárců, a tvrdila, že řada z nich jí poskytla příspěvek pod podmínkou zachování anonymity. Podle posledních dostupných údajů se organizaci v období 1997 až 2007 podařilo získat 492 milionů dolarů.

Nadace Williama J. Clintona je nezisková organizace, která má bývalému prezidentovi pomáhat financovat jeho knihovnu v Little Rocku v Arkansasu a podporovat jeho iniciativy v boji proti chudobě a nemoci AIDS. Mezi deseti až 25 miliony dolarů jí přispěla vláda Saúdské Arábie, dále jsou na seznamu vlády Norska, Kataru, Bruneje, Ománu, Itálie a Jamajky.

Během jednání s Obamovým týmem pro předání moci, který se snažil narovnat cestu Clintonové na ministerstvo zahraničí, Clinton souhlasil s tím, že zveřejní jména dárců své nadace, že bude předkládat plány činnosti nadace k ověření, zda jsou v souladu s etickými pravidly, a že bude konzultovat rozvrh svých veřejných projevů, za které inkasuje peníze.

Clintonově nadaci přispělo 205 tisíc dárců, mezi nimiž jsou jména světoznámých podnikatelů a miliardářů, jako je například indický ocelářský magnát Lakšmí Mittal, který kontroluje i největší huť v České republice, ale také 12 tisíc lidí, kteří věnovali deset dolarů i méně. Nebyly zveřejněny přesné částky, které jednotliví dárci nadaci poskytli, jen rozmezí, v němž se jejich příspěvek pohyboval.

Ze seznamu vyplývá, že Clintonovi mají silné vazby na Indii. To by mohlo vyvolat otázku, zda bude Hillary Clintonová nestrannou zprostředkovatelkou mezi znepřátelenými regionálními velmocemi Indií a Pákistánem. Napětí mezi nimi se vyostřilo po nedávné sérii teroristických útoků v Bombaji.

Nadace nezveřejnila přesnou sumu, ale pouze rozmezí, ve kterém se příspěvky pohybovaly. Na seznamu je i kontroverzní firma Blackwater, jejíž zaměstnanci mají v Iráku na svědomí smrt sedmnácti Iráčanů. Americká CBS navíc zjistila, že mezi dárci jsou i lidé, kteří peníze poslali nadaci na pomoc obětem hurikánu Katrina, a ne charitě, která má financovat Clintonovu knihovnu v Arkansasu nebo boj proti chudobě a AIDS.  Podle oficiálního vysvětlení posílali dárci peníze na účty už fungující charity ještě předtím, než začala fungovat Clintonova nadace na pomoc obětem Katriny. Nadace tvrdí, že všechny peníze, které dostala na pomoc obětem Katriny, využila právě na jejich podporu.