Cholera v Zimbabwe se dále šíří - i když Mugabe ještě nedávno tvrdil opak

Harare - Epidemie cholery v Zimbabwe se dál šíří. Podle OSN si vyžádala už přes 1100 lidských životů a přes 20 tisíc dalších lidí je nakaženo. Kritická situace v zemi se nadále zhoršuje. Stoupá i mezinárodní tlak na zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho. Západ požaduje jeho odstoupení. Významné osobnosti, jako bývalý keňský premiér Raila Odinga nebo nositel Nobelovy ceny za mír, jihoafrický arcibiskup Desmond Tutu, jsou pro vyslání vojenských jednotek do země, pokud tak Mugabe neučiní. Naproti tomu Jacob Zuma, předseda jihoafrického Afrického národního kongresu, možnost vojenské intervence vyloučil.

Už měsíce nemají obyvatelé v hlavním městě Harare pitnou vodu. Hygienické podmínky jsou katastrofální a zdravotní péče neexistuje. To je živná půda pro nemoc, ze které mají místní obyvatelé strach. Silné průjmy zcela dehydratují organismus a lidé umírají vyčerpáním. Mezinárodní humanitární organizace Oxfam uspořádala finanční sbírku, která pomáhá epidemii cholery zastavit. Mugabe přitom už v polovině prosince v projevu k národu oznámil, že se už cholera nešíří. „S potěšením sděluji, že našim lékařům pomohli ostatní, včetně WHO, a choleru jsme zastavili… Takže už žádná cholera není,“ tvrdil Mugabe 11. prosince v televizním projevu.

Ekonomiku v Zimbabwe ničí inflace a politická situace je dále nestabilní. Čtyřiaosmdesátiletý Mugabe se v září dohodl s opozičním předákem Morganem Tsvangiraiem na dělbě moci. Společná vláda ale dosud vytvořena nebyla, především kvůli sporům o obsazení jednotlivých ministerských postů.

Tsvangirai porazil Mugabeho v březnových prezidentských volbách, nezískal ale absolutní většinu. Proto se mělo konat druhé kolo. Toho se však v červnu Tsvangirai kvůli násilným útokům na opozici nezúčastnil. Útoky podle opozice pokračují i nyní. Jen za poslední dva týdny bylo údajně uneseno kolem 20 lidí, včetně bývalé přední novinářky Jestiny Mukokové. Ta byla unesena 3. prosince a od té doby o ní nejsou žádné zprávy.