Šťastné, veselé… a ekologické Vánoce, přeje americký tisk

Boston - Až budou vybírat klíčovou součást letošních Vánoc, mohli by se zákazníci ptát sami sebe: Jak "zelený" je tenhle vánoční stromeček? píše americký list The Boston Globe. Pátráním po původu pořizovaného jehličnanu, stejně jako dárků, které se pod ním ocitnou mohou lidé pomoci nejen této planetě, ale i vlastní kapse.

Mnoho lidí na stromky navěsí těžko recyklovatelná pozlátka, vyzdobí dům šňůrami energii žeroucích světel a dárky zabalí do rolí zvláštního papíru s jediným cílem: šířit sváteční náladu. „Je zvláštní, že během vánočních svátků i lidé, kteří se celý rok chovají ekologicky, se nechají strhnout spěchem, musejí udělat spoustu věcí a 'zelené návyky' letí oknem,“ říká Peter Sander, spoluautor knihy Zelené vánoce: Jak prožít šťastné, ekologické svátky.

Výsledkem „neekologických Vánoc“ podle Sandera je, že ode Dne díkůvzdání do 24. prosince Američané vyprodukují téměř miliardu kilogramů odpadků navíc týdně. Papírových pohlednic se během svátků v USA odešle tolik, že by zaplnily plochu fotbalového hřiště do výšky desetipodlažního domu.

Jak si připravit „ekovánoce“

Ovšem zatratit Vánoce není nutné. Od místně vypěstovaných stromečků až po energii šetřící diody mají Sandler a další ekologové spoustu návrhů, jak sváteční oslavy udělat zelenější. Pokud jsou lidé zvyklí na Vánoce pořizovat stromeček, doporučuje většina ekologů opravdový. Ten před uříznutím čistí vzduch a udržuje zeleň a po svátcích je možné rozdrtit ho na mulčovací materiál.

Pokud jde o vánoční dekorace, mohli by lidé začít využívat energii šetřící světla. Americký federální energetický úřad odhaduje, že využívání diod vyzařujících světlo (LED) ušetří asi 90 procent nákladů na elektřinu za svícení. Pokud by všechny americké domácnosti tyto Vánoce přešly na LEDky, pak by se ušetřilo asi 410 milionů dolarů.