Novým slovenským ministrem zahraničí má být Igor Slobodník

Bratislava - Novým ministrem zahraničí se velmi pravděpodobně stane 46letý kariérní diplomat Igor Slobodník. Napsal to dnes deník Pravda s odvoláním na vysoce postaveného nejmenovaného představitele. Nahradit by měl současného ministra Jána Kubiše, který z vlády odejde, protože bude novým výkonným tajemníkem Hospodářské komise OSN pro Evropu (UNECE) v Ženevě.

Premiér Robert Fico zatím nezveřejnil jméno Kubišova nástupce. Podle informací Pravdy uvažoval o dvou kandidátech, kromě Slobodníka byl ve hře ještě velvyslanec při EU v Bruselu Maroš Ševčovič. Ten prý ale bude příští rok navržen na evropského komisaře za Slovensko.

Slobodník, jehož reakci se Pravdě nepodařilo zjistit, působí jako ředitel politické sekce na ministerstvu zahraničních věcí. Předtím v období 2003-2008 vedl slovenskou misi při NATO v Bruselu, v minulosti pracoval i jako novinář. „Má pověst špičkového diplomata uznávaného zahraničními partnery,“ poznamenala Pravda. Ovládá angličtinu, němčinu, francouzštinu, ruštinu a dánštinu. Jeho otcem byl Dušan Slobodník, literární vědec a politik, který byl za vlády Vladimíra Mečiara ministrem kultury a předsedou zahraničního výboru Parlamentu.

Jmenování Kubiše výkonným tajemníkem UNECE v pátek potvrdil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Nového úřadu se ujme v polovině ledna. Fico už dříve řekl, že na post nového šéfa diplomacie nebude prosazovat stranického kandidáta, ale že bude hledat aktivního kariérního diplomata.