Česko má vlastní genobanku, pro kladrubáky nebo slepici zlatě kropenatou

Praha - V Hradištku pod Medníkem otevřelo Česko vlastní centrální genobanku, kde skladuje tkáně a sperma především hospodářských zvířat. V budoucnu by banka měla sloužit i pro záchranu vzácných a ohrožených druhů. Třeba pro uchování DNA jednoho z už jen 58 čistokrevných zdravých hřebců Starokladrubského koně.

„V současné chvíli je v genobance sedmdesát plemen zvířat,“ chlubí se její ředitel Zdeněk Růžička. Zatím má nová genobanka vzorky tkání a spermatu od českých plemen ovcí, skotu, prasat, koz, drůbeže a koní. Vzorky spermatu hospodářských zvířat jsou uloženy v tekutém dusíku v kontejnerech a skladují se při teplotě minus 196 stupňů. Dusík musí zaměstnanci genofondu každý týden dolévat, aby se tkáně nepoškodily.

Momentálně genobanka usiluje o soustředění všech možných druhů tradičních českých plemen právě do Hradištka pod Medníkem. „Tady by měla být centrální banka, kde by mělo být úplně všechno včetně třeba genetických zdrojů ryb,“ říká pracovnice banky Věra Mátlová.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Podle Růžičky se vějíř aktivit může postupně rozšiřovat i třeba na hospodářsky méně významné druhy ze zoologických zahrad. 

A co s nimi? Klonovat